Общо 555 бебета са родени през 2022 година в  АГ- отделението на МБАЛ- Пазарджик, съобщиха за БТА от лечебното заведение. От тях момчетата са 299, 256 са момичетата, а четири двойки са близнаците. Спрямо 2021 година новородените в областната болница са с 45 по-малко.

Всеки ден е предизвикателство за работещите в АГ- отделението, защото при нас постъпват не само здрави родилки, но и много жени с  придружаващи заболявания и такива, които не са посещавали никога женски консултации по време на цялата си бременност, коментира началникът на отделението д-р Анна Геворгян. По думите ѝ всяко раждане е предизвикателство, защото докато не приключи благополучно и не се роди бебето, е възможно да настъпят усложнения, особено ако бременността на майката не е проследена. Преждевременните раждания са сред най- сериозните  предизвикателства, с които трябва да се справяме, каза още д-р Геворгян.

Началникът на Неонатологичното отделение в болницата д-р Здравка Пиронова посочи, че то е единственото интензивно отделение в областта, в което се отглеждат недоносени деца и се полагат грижи за високорискови деца от целия Пазарджишки регион. Ние приемаме 24 часа в денонощието и 365 дни в годината недоносени деца от цялата област, добави д-р Пиронова.

Бебетата, преминали през Неонатологично отделение през 2022 г.,  са 728. Това са деца, родени и в други болници в  областта Пазарджик, но се е наложило да бъдат лекувани в МБАЛ- Пазарджик. През 2021г. преминалите новородени през отделението са 795.