В зала „Маестро Г. Атанасов“, преди малко повече от седмица се проведе Спектакъл трибют на българските писатели, организиран от ПМГ „К. Величков“, Мариела Гавазова – учител по български език и литература, и ученици от XII „а“ и VII клас на гимназията. Събитието премина изключително емоционално и за участниците, и за присъстващите гости, съобщиха от Математическата гимназия.

То бе открито от ученичката София Димитрова от VII „а“ клас, която на пиано изпълни „Концерт в ре минор“ от Йохан Себастиан Бах и „Сърцето на поета“ на Едвард Григ, а след това на сцената театрално се появи Литературата, а до нея рамо до рамо застанаха автори и герои, които превърнаха мрачния следобед в истински празник.

Христо Ботев със сабя в ръка слезе на дунавския бряг и утвърди вечния образ на българския национален герой, появи се и Алеко Константинов, който порица обществените нрави.

Жената с проблем от комедията „Балкански синдром“ разказа за драматичното разминаване между „големите страсти, високите принципи и изгарящата любов“ на театралната сцена и истинския живот.

Иван Вазов и Пенчо Славейков противопоставиха възгледите на старите и младите в литературата, а Пейо Яворов сподели за трагичната си любовна история с красивата и меланхолична Лора.

Елин Пелин синтезира развитието на българската литература, Багряна се наложи не като муза на писателя, а като истински творец, двамата с Вапцаров поговориха за трагичното дело №585/1942 г., на което поетът работник бе осъден на смърт.

Дубарова разказа историята си, а Христо Фотев – за любовта към морето, Радичков пък утвърди идеята, че винаги трябва да се стремим да строим ноевите ковчези на живота.

На сцената се появиха и седмокласниците, които представиха недовършената пиеса на Петя Дубарова „Разговор с мързела“.

Кристина Сеферинкина от XII „а“ клас изпълни песента по вечното Яворово стихотворение „Две хубави очи“, под чийто съпровод Пейо и Лора танцуваха, и „Дъх на слънце“ от саундтрака на филма „Петя на моята Петя“.

Спектакъла уважиха г-жа Дора Дулчева – началник на РУО, гр. Пазарджик, г-жа Галина Цанева – старши експерт по български език и литература при РУО, гр. Пазарджик, г-жа Р. Спасова – директор на ПМГ „К. Величков“, учители, ученици и родители.