Четиридесет и осмото издание на „Зимни музикални вечери – проф. Иван Спасов“ ще завърши тази вечер отново с изпълнения на Симфоничен оркестър – Пазарджик под диригентството на Джулио Маразия /Италия/ и солист Еторе Пелегрино /Италия/ – цигулка. В програмата за вечерта са включени произведения на създателя на фестивала проф. Иван Спасов, Джулиани Виоти и Муцио Климента. Концертът ще се състои от 18.30 ч. в зала „Маестро Георги Атанасов“, входът е свободен за всички почитатели на класическата музика.

Денят стартира с матине, в което взеха участие над 50 млади изпълнители от музикалните паралелки и школи в Пазарджик.

Снощи на сцената на зала „Маестро Георги Атанасов“ гостуваха музикантите Гергана Русекова – мецосопран и Симеон Златков – пиано. Те ни  представиха едни от най-хубавите вокални произведения на Франц Шуберт – вокален цикъл „Зимен път“.

„Зимен път“ е създаден по стихове на Вилхелм Мюлер и е последният голям вокален опус на Шуберт. Това е романтична творба за самотата и страданието, драматичен монолог на поета, чиято любов е разбита, чувствата му са погълнати от грубия практицизъм на ежедневието. Наранен в най-красивите си чувства, той се отправя на път в зимната нощ: „Дойдох чужденец и чужденец напускам“.

В целия цикъл героят говори за самотата и страданието си – без външен патос, като една съкровена болка, която споделя само със снега – подобно на младия Мелничар в „Хубавата мелничарка“, който е избрал за свой довереник Потока.

Приятелите на Шуберт са били шокирани от мрачното настроение, от липсата на светъл лъч в опуса. Самият той е бил доволен, смятал е, че напълно се е слял с поетичните образи.

Пазарджиклийката Гергана Русекова е артист от световна величина. Тя завършва оперно пеене в ДМА “Панчо Владигеров” – София, а по-късно продължава образованието си с Доц. Констанца Вачкова /от 2006 г. до днес/.