С концерти и общоградско тържество на централния градски площад „Константин Величков“ днес Пазарджик отбелязва 145 години от сключването на Сан Стефанския мирен договор довел до Освобождението на България и края на Руско – Турската освободителна война през 1879 г.

И макар след това страната ни да е разделена на две тази паметна дата е първата крачка към развитието на днешната ни държава.

Сутринта сградата на Община Пазарджик осъмна с петдесетметров национален флаг, който е част от инициативата „Издигни българския флаг“, а множество граждани станаха съпричастни към идеята.

 

Още в 9 часа в катедралния храм „Успение Богородично“ бе отслужена тържествена Литургия, а час по-късно на площад „Константин Величков“ се състоя традиционния концерт на Симфоничния ни оркестър. Военни маршове и популярни патриотични мелодии бяха изпълнени под акомпанимента на дъжда, който значително намали броя на желаещите да присъстват на събитието.

Заради дъжда хората, които дойдоха за видят на живо издигането на националния флаг бяха далеч по-малко от обичайното, но пък на площада гост на града бе и световно известната футболна легенда Бето.

Дойдоха почти всички кандидати за народни представители от ГЕРБ и Продължаваме промяната.

По традиция първо се състоя церемония по издигането на националния флаг, което стори кметът на Пазарджик Тодор Попов, придружен от областния управител Трендафил Величков и отци от храма „Успение Богородично“.

Чуйте словото на кмета Тодор Попов по повод на празника.

Той определи Трети март като: „Ден в който честваме свободата си, но осъзнаваме, че тя не е даденост, а е платена с живота на хиляди бойци в името на онази „чиста и свята Република“ мечтана от Левски.“Трети март е символ на духовното ни израстване и свобода“. „Денят на Възкресението и връщането на нашата национална идентичност, ден за преклонение, признателност, за чест и слава за загиналите за свободата на нашето Отечество!“

Малко по-късно в небето полетяха бели гълъби и балони, а след тържествената част дойде ред на концерта на Ива Давидова. Тя успя да повдигне градуса на настоението и на площада се извиха хора.