Алек Попов е новият носител на Националната награда за хумор и сатира “Райко Алексиев“.  На официална церемония в Художествената галерия „Станислав Доспевски“ в Пазарджик за осми път бе връчена наградата, която се присъжда веднъж на 3 години, както и наградите в съпътстващия конкурс за местни автори. Тази година се навършват и 130 години от рождението на Фра Дяволо. С музикални изпълнения в церемонията взеха участие Мартин Топалов от градска школа по изкуствата при народно читалище „Хр. Ботев“ и Александър Тодоров – кавал от Ансамбъл Пазарджик.

Писателят Алек Попов получи наградата от Гергана Табакова, директор на Дирекция „Образование и култура“ в Община Пазарджик.

„За мен е чест да приема тази награда, но също така я приемам и с една голяма тъга, защото всички знаем каква е съдбата на Райко Алексиев – даровит артист, неуморен и предприемчив дух, голям общественик и голяма фигура в българския културен живот“ , каза Алек Попов. Той добави, че сатирата винаги е била един недолюбен жанр от тираните и тоталитарните държави. По думите му мерило за едно демократично общество е доколко е ползволено на човека да се шегува и доколко е приета критиката към силните на деня.

„Най-голямата заплаха за едно общество е, когато изчезне хуморът, а способността за самоирония и самокритика запада – тогава се раждат чудовища и кошмари“ , отбеляза още Алек Попов. Той изтъкна ролята на Радой Ралин, Алберт Бенбасат и екипа вестник „Стършел“, които са съхранили паметта на Райко Алексиев в мрачните времена на социализма, когато творчеството му е било инкриминирано. Трябва да пазим памет за нещата, които са се случили, за да не се случат никога повече, каза в заключение носителят на Националанта награда. На церемонията бяха връчени награди и на мести автори, участвали в съпътстващия конкурс.

За хумористична проза бяха отличени: Димитър Стефанов, Михаил Тодоров и Илия Михайлов. Наградата за хумористична поезия получи Тодор Каракашев, а за карикатура– Констанин Анастасов.

ЗА НАГРАДАТА

Носители на наградата до момента са: Марко Ганчев, Радой Ралин, Йордан Попов, Васил Сотиров, Михаил Вешим, Мирон Иванов (посмъртно), Георги Мишев, Георги К. Спасов и Румен Белчев. Носителите на наградата и наградите от съпътстващия конкурс СА определени от комисия в състав: Проф. Светлозар Игов, Ивайла Александрова, Митко Новков, Иван Есенски и Леон Бабачев.

Националната награда за хумор и сатира „Райко Алексиев“ е учредена през 2002 г. от община Пазарджик и се връчва за цялостно литературно творчество. Нейни носители в предишните години са Марко Ганчев, Радой Ралин, Йордан Попов, Васил Сотиров, Михаил Вешим, Мирон Иванов (посмъртно), Георги Мишев, Георги К. Спасов и Румен Белчев.