Снимка: Народно читалище „Искра – 1872“ с. Попинци

ІV Кукерски фестивал „Дервиши Варвара“ ще се проведе идната неделя в едноименното село, събитието няма конкурсен характер, то се организира от местното кметство и Народно читалище „Селска пробуда 1927” село Варвара. Основната цел на фестивал „Дервиши Варвара” 2023 е да представи пред съвременността богатството на българските традиции, свързани с кукерските игри и да допринесе за съхраняването, и обогатяването на духовното българско богатство, каза кметът Димитър Деянов. Мястото на провеждане на стадион „Балкан Варвара“ с. Варвара, община Септември, област Пазарджик. На 26.03.2023 г. / неделя/от 10 :00 часа.

Над 600 души от осем общини ще участват във фолклорния фестивал на маскарадни и кукерски игри в панагюрското село Попинци утре. Фестивалът се провежда по инициатива и от читалище „Искра-1872“. Ще гостуват групи от Перник, Карлово, Челопеч, Лесичово, Брезник, Калояново, Септември и Панагюрище. Това е първото издание на фестивала от 2018 г. , тъй като пандемията от коронавирус не позволи провеждането му през 2022 г.

Кукерският празник Джумал съществува в село Попинци от незапомнени времена. Той се провежда на Сирни Заговезни и по своята същност е пролетен празник за здраве и плодородие. Джумалът представлява дървена конструкция, направена от огънати жилави пръчки, захванати за две успоредни дървета, между които до раменете се промушват носачите на Джумала. Отгоре конструкцията е покрита с домашно изтъкана черга, под която са сложени различни по големина звънци. При подскачане на носачите се разнася звън – тържествен, необуздан, плашещ, див, величествен. На зазоряване в неделя група млади момци се маскират и обикалят къщите в селото изпроводени от Джумал. Обикалянето по домовете носи радост, щастие и голям берекет.

Обичаят „Въртяжката“ се практикува единствено в село Попинци. Единият край на високо дърво се забива в земята, а другия се пробива и се стяга с железен обръч. В дупката се слага специално дървено приспособление, наречено четал, а върху него напречно се поставя дълъг дървен матрак. От двете му страни се поставят хватки, за които се хващат двама души (мома и ерген), които се въртят.