Екипи от група „Криминална полиция“ при РУ-Септември са извършили проверки в хранителни магазини, намиращи се на територията на гр. Септември и беловското село Мененкьово. В тях органите на реда са открили и иззели списъци с имена на хора и парични суми срещу тях. И на двете места са извършени огледи от дежурна група при РУ-Септември. Задържани са собствениците и на двата обекта – жена на 67 години от Септември и мъж на 71-години от село Мененкьово. По случаите са образувани досъдебни производства.

Екипи на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ при ОДМВР-Пазарджик също се натъкнали на подобни списъци при проверка на магазин в Ракитово, който бил стопанисван от частна фирма. Задържан за срок от 24 часа е 39-годишният собственик на търговския обект. По случая е образувана преписка.

През изминалото денонощие на територията на областта се проведе специализирана полицейска операция. Тя е осъществена по разпореждане на Главния секретар на МВР и е свързана за противодействието на престъпността и опазването на обществения ред в обслужваната от дирекцията територия на региона. В акцията взеха участие служители от структурите на областната дирекция на МВР в Пазарджик, полицейските управления в Пазарджик, Велинград, Панагюрище, Пещера и Септември, екипи от Зоналното жандармерийско управление в Пловдив.

В хода на полицейските действия са проверени 1061 човека, 1074 моторни превозни средства, 7 пункта за изкупуване на метални отпадъци, 8 автоморги и сервизи, 8 заложни къщи и 43 търговски обекти/ павилиони, магазини, кафенета, питейни и увеселителни заведения/.

За установени престъпления са образувани 16 досъдебни производства, като в тази връзка са задържани 10 лица за срок от 24 часа. Съставени са 77 акта за констатирани нарушения на Закона за движение по пътищата и Закона за българските лични документи.