На 11 април 2023 год. за първи път в Съдебната палата беше открита изложба на картини. Окръжен съд – Пазарджик организира тази инициатива по случай 16 април – Ден на Българската конституция и професионален празник на юристите и съдебните служители и предстоящите великденски празници.

Експлозия от цветове изпълни II-рия и III-тия етаж на сградата. Картините са рисувани от ученици от ПГИМ, ученици от СОУ „Георги Брегов“ от профил „Изобразително изкуство“, възпитаници от школата на Светозара Кузева от I-ви до VIII-ми клас. Представeни са 71 творби, рисувани с акварелни, акрилни и маслени бои, както и с цветни моливи в различни живописни жанрове – портрети, пейзажи, натюрморти, фигурални композиции, графика.

На втория етаж са подредени цветни графики на пазарджишкия художник Константин Анастасов, изложени са и 6 черно-бели репортажни снимки на италианския фотограф Роберто Бони.

Председателят на Окръжен съд – Пазарджик Елеонора Серафимова приветства гостите, които уважиха събитието с добре дошли. Най-развълнувани бяха най-малките участници, които с ентусиазъм приеха поканата за участие в инициативата. С най-много творби е 14-годишната Стела Божкова – 16 бр., която е носителка на международни и национални отличия.

Част от средствата ще бъдат предназначени за подкрепа на младите таланти, а останалата част ще бъде разпределена между 2 зрелостнички, които имат нужда от нашата подкрепа, за да продължат с образованието и бъдещото си развитие. Това са Ася, която иска да следва специалност „Съдебна администрация“ във Варненски свободен университет и Зехра, чието хоби е рисуването. Мечтата на Зехра е да изучава графичен дизайн, нейни пейзажи също са изложени.

Всеки желаещ може да посети изложбата, да се наслади на слънчевата феерия, която изпълва коридорите на Съдебната палата и да подкрепи каузата ни. Експозицията под надслов „Да посрещнем света с усмивка!“ ще продължи до края на м.май.

Нека предстоящите светли великденски празници за пореден път ни напомнят, че трябва да съхраняваме вярата и доброта да изпълва сърцата ни!