Снимка: Архив – Маргарита Иванова

Пазарджишките русофили организират поклонение пред Братската могила от 10.00 часа утре, съобщи председателят на организацията Адриан Атанасов. По този начин те ще отбележат 9 май, Денят на победата и краят на Втората световна война и Денят на Европа. Паметната плоча на загиналите руски войници се намира на гърба на Ритуалната зала в Гробищен парк – Пазарджик. Очаква се на поклонението да има и представители на Руското посолство в София. След края на възпоменанието присъстващите ще се отправят към Пловдив, където ще се включат в шествието на Безсмъртния полк към хълма с паметника на Альоша.

Акцията „Безсмъртен полк“ се провежда за пръв път в България на 9 май 2016 г., по случай 71-та годишнина от края на Втората световна война в Европа. Шествия са организирани в над 35 града, като в 16 от тях преминават и редици от родственици на български участници в антифашистката съпротива и във Втората световна война.

Шествието е организирано от неправителствени организации като „Съюз на съотечествениците в България“, фондация „Безсмъртният полк“, НД „Русофили“, Български антифашистки съюз, Съюзът на ветераните от войните. Шествието преминава с георгиевски ленти, знамена на България и Русия, червени знамена и копия на Знамето на победата. Участниците тържествено полагат цветя и венци пред паметниците на загинали.

Вечерта, в ресторант „Арбанаси“ в Пазарджик ще има другарска среща на привържениците на НД“Русофили“ и подкрепящите техните убеждения.