До средата на седмицата времето ще бъде доста променливо, но е ясно, че от следващите почивни дни започва хубаво и топло време. Ако все още нямате конкретни планове как да се насладите на предстоящите почивни дни, ние ще ви дадем няколко предложения.

  1. Пикник

Местата, които ще ви предложат красива гледка и хубави поляни са много в нашата област. Само край Пазарджик можете да намерите такива в околностите на Дебращица и Паталеница. Едно от любимите места за игра на децата и отмора за възрастните са поляните край Баткунския манастир. Приготвяйте от сега барбекюто и дървените въглища, планирайте покупките и приготвяйте федербали, топки, фризбита и всякакви видове игри, които могат да се практикуват на открито.

Другата близка дестинация е манастирът Св. Атанасий, който се намира съвсем близо до пътя между Капитан Димитриево и разклона за Брацигово. Там ще ви посрещне и беседка, а до параклиса има и чешма.

С това как е бил създаден този параклис можете да се запознаете – ТУК

Мястото е наистина доста интересно защото е свързано и с една легенда – ТУК

Ако сте се затъжили за планината, тя също ви очаква. Около Равногор има много места за пикник, ако отидете още нагоре към Атолука също ще бъдете изненадани от красотата на гората и възможностите да прекарате на открито часове наред с децата и приятелите си.

Равногор ще ви предложи и гледките от Бекови скали и Червената скала, както и още възможности за разходка съчетана с пикник.

2. Разходка до Калугеровския манастир. 

Калугеровският манастир „Св. Никола“ е съществувал още през 11-13в., но в началото на 15в. е разрушен от турците. По-късно манастира е възстановен и е споменат за пръв път в една ръкописна бележка върху миней от 1693г. През 17 и 18в. Светата обител е средище на книжовна дейност и там е създадено килийно училище. През юли 1871г. в Калугеровския манастир идва Васил Левски и основава революционен комитет в състав: Иван и Никола Ръжанкови, йеромонах Кирил Слепов и Теофил Бейков -учител. Тук са заседавали дейци от околните села (Церово, Лесичево, Славовица, Динката, Карамусал, Щърково, Съртхарман и Дерехарман). По-късно манастирското братство взема дейно участие в подготовката и избухването на Априлското въстание (април 1876) и поради това е опожарен от турците. В периода 1906-1908г. Калугеровската обител е изградена наново и се е запазила и до днес. В момента Калугеровският манастир е действащ, като там пребивават монахини. В манастира е запазена мраморна плоча от времето на римския император Юлиан Апостат (361-363) и няколко подобни плочи от 19 и началото на 20в. с надписи на български език. В манастира беше сниман и епизод от новия български сериал „Вина“

3.  Разходка до крепостта Траянови врата

Крепостта Траянови врата е съвсем близо до Пазарджик, но малцина са решили да я посетят. Тя се намира на 4,5 км северозападно от Ветрен при седловината Паланката и навремето е била разположена на стария римски път Виа Милитарис /свързвал Белград с Константинопол/, като по трасето му съществува стар неподдържан път, който днес е практически неизползваем. Но за да отидете до крепостта сега трябва да ползвате АМ Тракия, отбивката ще бъде в дясно, малко преди тунелите в посока София. Има табела, но няма да я забележите ако не гледате внимателно.

Проходът е наречен по името на тринадесетия римски император Траян, с когото се свързва крепостта. Проучена е през 1975 г. при разкопки, ръководени от Димитрина Джонова. Датата на първоначалното строителство на крепостта е неизвестна, като първите писмени сведения за нея са от трети век. Крепостта е известна също и като Щипон. В Древността проходът носи името Суки, а непосредствено до него е изградено укрепление и пътна станция на име Соней.

През Средните векове проходът е наричан Царски проход или „Царски врата“, а по-късно и Български проход.

4. Разходка до крепостта Перистера

Крепостта Перистера ще ви разкаже за ранното християнство и римският гарнизон, който е бил настанен в нея. За огромните питоси, които са ползвани и като хладилници. Не пропускайте да разгледате и Историческия музей, както и Музеят на социализма.

5. Разходка до Плиоценския парк и Цепина

Плиоценският парк край Дорково ще бъде интересен не само за децата ви. Ще се върнете в праисторията, когато огромните динозаври са се разхождали по нашите земи. Съвсем близо е и крепостта – столица на деспот Алеский Слав – Цепина. А около хълма, на който в миналото се издигала тя има много места подходящи за пикник.