Проблемът със записите, е че те засягат моралните устои на политическата класа и водят до все по-изтъняващо доверие в политическата система и държавността. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти, помолен да коментира разпространените записи от партийно заседание на „Продължаваме промяната“. Очаквам политическите партии да преосмислят не само своите програми и коалиционни споразумения, но и принципите и начините на правене на политика в България, каза още държавният глава и допълни, че без морал в политиката няма как да бъдат постигнати важни национални цели.

Всеки, който има амбицията да прави дълбоки промени в службите, да не кажа „погром“ – както се чу, трябва да е напълно наясно, че тези служби не са на президента, а на България, и са под прякото оперативно ръководство на Министерски съвет, заяви Румен Радев. Той посочи, че е освен заявено желание за реформа на службите за сигурност, е необходимо и познаване на законите, структурата, задачите, функциите и начините на сътрудничество с чуждестранните партньори. „Службите са наистина сериозно реформирани и полагат максимални усилия в рамките на бюджета и ресурсите, с които разполагат“, каза още държавният глава и припомни доброто взаимодействие с партньорски държави.

В отговор на въпрос за цитирани от записите думи, Румен Радев подчерта, че „алабализмите са очевидно похват на други хора“, които  трябва да обяснят какво точно са имали предвид, наред с много други неща. Попитан дали ще свика Консултативен съвет за национална сигурност по темата, държавният глава посочи, че в рамките на КСНС се водят закрити заседанията и се обсъжда класифицирана информация, до която е трудно да бъдат допуснати определени хора.