„Днес отново сме тук, на знаковия за нас остров Персин, край Белене, за да отдадем почит на хилядите невинни жертви на комунизма, откраднал живота на няколко поколения българи. Това свещено парче земя във водите на Дунав е територия на паметта и на несломимия човешки дух, проправил пътя на свободата! Тази свобода, платена с репресии, гонения и заличени човешки животи, няма алтернатива. Тя е сърцевината на демокрацията, която направи възможно членството на България в Европейския съюз и в НАТО.”

Това заяви председателят на ПП Обединени земеделци Петя Ставрева на възпоменателна церемония на остров Персин, където преди 74 години комунистическата власт създава най-големия концлагер в България за политически противници.

Заедно с членове на партията и симпатизанти от Пазарджик, Пловдив, Велико Търново, Плевен и други градове на страната тя участва в поклонението пред паметта на жертвите на тоталитарния режим. След прекъсване в периода 2020 – 2022 г., то  се възстановява от Инициативна група. ПП Обединени земеделци е сред организаторите.

Живеем във време на много кризи и конфликти. Руската инвазия в Украйна постави на изпитание европейската ни солидарност и показа, че злото няма почвен ден. Като общество и като държава сме призвани да отстояваме своя цивилизационен избор и европейските ценности – символ на мира и демокрацията, каза Ставрева.

Днес България е подложена на много изпитания – силите на мрака и задкулисието се опитват да ни отклонят от европейския път, а зависими популисти чертаят нови разделителни линии в българското общество, подчерта Петя Ставрева. Тя призова за  обединение на усилията в името на утрешния ден на успешна европейска България, избрала пътя на свободата и демокрацията.

От Обединени земеделци продължаваме да настояваме темата за комунистическите лагери, като част от репресивната машина на БКП, да има своето място в учебниците по история. Черните страници на комунистическите репресии трябва да бъдат прочетени докрай, заяви Ставрева.

Тя е категорична, че тази истина е необходима на младите поколения българи и на цялото ни обществото, за да не позволяваме нови посегателства срещу свободата и демократичния път на развитие на България.

Поклонението ни тук, на остров Персин, е като Песен на свободата, в която отеква и заветът на мъчениците от Белене. Нека се поклоним пред тяхната саможертва  и да пазим спомена за тях жив, за да няма никога вече в България такива позорни места!   Аз съм тук, за да се поклоня и пред паметта на моя дядо – земеделецът Иван Янакиев, чиито младост  и живот бяха белязани от лагерите на смъртта.  Днес, на Черешова задушница, отдаваме почит и пред паметта на хилядите  земеделци, които станаха жертва на комунистическия режим. Ние, техните последователи, продължаваме свещената борба за мир, хляб, народовсластие и свобода, завърши словото си Петя Ставрева.