Прокуратурата даде повече информация за жестокото убийство на 41-годишния Кристиян Пеев, чието тяло беше открито в шахта в София. По случая вече има двама задържани. В пресконференцията участваха градската прокурорка на София Илиана Кирилова, нейните заместници Христо Кръстев и Иво Илиев, както и шефът на СДВР Любомир Николов и зам. главният секретар на МВР Живко Коцев. Пресконференцията бе излъчвана директно по БНТ1.

За убийството е обвинен 32-годишният Веско Вълчинов. Той е бивш барман, който от известно време живеел в София, обитавал жилището на ул. „Г. С. Раковски“. Разследващите смятат, че 41-годишният мъж е бил убит именно там, а мотивът бил финансов – Вълчанов и жертвата имали план за общ бизнес, който се провалил. За помагач на Веско е сочен Константин Суботинов. Той участвал в укриването на част от тленните останки.

Убийството е извършено на 8-и срещу 9 август. На 16 август прокуратурата ще поиска постоянен арест на Вълчинов, съобщи Христо Кръстев, зам.-градски прокурор. Разследването е започнало, след като близък на убития подал сигнал, че не го е виждал от вторник.

Константин Съботинов не е участвал в умъртвяването на жертвата. Той разбира след извършването на убийството и като приятел решава да му помогне, обясни прокурор Иво Илиев. Материалите за Константин Съботинов са отделени и са пратени в районна прокуратурата. Той е разследван за лично укривателство. Утре ще се гледа мярката му за неотклонение.  Живко Коцев, който е зам.-главен секретар на МВР съобщи, че разследването е започнало във четвъртък.

На 10 август в четвъртък сигналът бил подаден в 4 РПУ от братовчед на 41-годишния мъж. Единият от неговите телефони бил намерен до столична автокъща. После полицаите от камери разбрали, че изчезналият и още един мъж влизат на един адрес, а после от този адрес излиза само един мъж.

Този мъж после отново посещавал адреса, излизал, ходил на съмнителни места. После полицаите пристъпили към оперативна комбинация, за да  разберат дали има съучастник. Мъжът се срещнал с още един мъж. Когато го задържали, той направил самопризнание. Така били открити части от тялото, които били на доста  места.

Убитият и убиецът били в трайно приятелски отношения. Извършителят бил длъжник на убития. Според градската прокурорка Илиана Кирилова убийството било проява на агресия. Убийството било извършено с тежък тъп предмет.

Според прокуратурата, извършителят Вълчинов притежава всички характеристики на социопат и психопат – нарцисизъм, агресия, отмъстителност. По думите на шефа на СДВР, убийството е извършено с „тежък тъп предмет чрез нанасяне на удар в задната част на главата. Предметът наподобява гира“. Извършителят дава много разнопосочни сведения, за да възпрепятства разследването. Всички негови твърдения са проверени и не отговарят на истината.