Имотният пазар в Пловдив е един от най-динамичните в цялата страна с постоянен ръст на цените на имотите с двуцифрени числа.

В почти всички райони с жилищни имоти в Пловдив се регистрира увеличение на цените, показва справка в сайта за недвижими имоти Реалистимо за последния месец. Пловдив преживява значителен икономически и инфраструктурен растеж, който води до увеличение на търсенето на нови жилищни, търговски и офис пространства. В последните години са започнати и реализирани множество строителни проекти в града.

Строителството на нови сгради в Пловдив е активна област на интерес и развитие в града под тепетата. Интересно е, че Пловдив гони София по ново строителство. За периода най-голям брой разрешителни за строеж на нови жилищни сгради са издадени в Пловдив – 264, следва го София с 242.

Цените на имотите в Пловдив през 2023

Между 650 и 1000 евро за кв. метър е диапазонът на цените на новото строителство в Пловдив на „зелено“. Предпочитаните райони в Пловдив за новото строителство са кварталите „Кършияка“ и „Смирненски„. А за вторичния пазар в зависимост от характеристиките на имота и неговото местоположение, средните цени могат да варират от 800 до около 1800 евро/кв. м.

В същото време имотите в Пазарджик стават все по-недостъпни за местните хора, а цените не показват признаци за намаление в близко бъдеще.

В момента на пазара на недвижими имоти има избор между широка гама от възможности, включително както ново строителство, така и вече съществуващи апартаменти. В момента обаче търсенето на апартаменти за зелено е спаднало, заради факта, че в момента голяма част от купувачите на пазара, особено тези, които използват ипотечен кредит, търсят имот, в който може просто да влезеш да живееш.