Група от 12 ученици от Езикова гимназия „Бертолт Брехт“ в Пазарджик, с ръководители-преподавателите по немски език- Пенка Иванова и Лилия Мерджова от 24 до 30 септември бяха на седмичен обмен с техни връстници в град Дортмунд, Германия. Групата участва в проект за ученически обмен по програма „Еразъм“.

В немския град, който се намира в провинция Северен Рейн-Вестфалия, учениците гостуваха на възпитаници от елитната гимназия „Ан дер Швайцер Алее“. Програмата, подчинена на темата за икономическото преобразяване на Рурската област, бе много  бе много разнообразна-освен учебни занятия по проекта, младежите успяха да посетят културни и исторически забележителности-музея ДАЗА, Вестфален парк, езерото „Фьоникс зее“ и арт-центъра „Фьоникс де Люмие“, катедралата в Кьолн, която е архитектурното чудо на Германия, и музея на шоколада в Кьолн, индустриалния комплекс „Цол Ферайн“ в гр. Есен, където се намира бивша мина за въглища.

И разбира се, стадионът с музея на легендарния футболен отбор „Борусия“-Дортмунд. Нашите ученици от 10-ти и 12-ти клас в Езикова гимназия  „Бертолт Брехт“ показаха много добро владеене на езика на Гьоте и Шилер, като се включваха с интерес и знания в съвместната проектна работа в немската гимназия.

Пазарджишките деца бяха настанени да живеят у немски семейства, които показаха гостоприемно и топло отношение към тях. Те споделиха, че са приятно впечатлени от възпитанието и образованието на българчетата.