Четири са основните приоритети на местна коалиция „Новото време“ в програмата за управление през следващите години – инфраструктура, чистота, подкрепа и инвестиции.

По първия от тях – инфраструктура, говориха кандидат – кметът Тодор Попов и четирима кандидати за общински съветници от коалицията. За първи път пред медиите застана днес Георги Първанов, който е сред новите лица в листата. Той е на 38 години и има собствен бизнес. Освен него там бяха кандидатите за общински съветници – Димитър Петков, Венелина Георгиева и Александър Шопов. 

„Всички приоритети са важни, но днешният е особено важен. Два са акцентите в него – тротоари и второстепенни улици, както и довършване на две главни улици в Пазарджик. За мен инфраструктурата е важна и то не само в града, а и в селата. За шестнадесет години на управление мога да кажа, че сме направили нещо, което не е правено до момента. Асфалтирани са над деветстотин улици в селата от нашата община, а в програмата за следващия мандат сме заложили още 250. Никой не заслужава да гази в кал през ХХI в. “ – каза Тодор Попов.

„Ще подновим диалога с държавата за Западния околовръстен път и моста на Марица – важни проекти за града.“ – каза кандидат – кметът. Той напомни, че проектът за Западния околовръстен път все още стои на дневен ред, а поръчката за изпълнението му е била спряна по време на правителството на „Продължаваме промяната“. През последните две години, обаче, все още няма развитие по проекта. „Тези два проекта не се случиха заради тези, които ни обещаваха светло бъдеще. Които ни обещаваха по пет моста, шест магистрали и осем тунела. Поръчката беше пусната за пътя, участваха седемте най-големи фирми в България и г-жа Комитова я спря. Те бяха длъжни да я пуснат пак“. – не скри разочарованието си Попов.

Елемент от пътната инфраструктура на града е и основният ремонт на моста на р. Марица. През следващия мандат екипът на Тодор Попов ще работи в посока за цялостно изграждане на ново мостово съоръжение, на мястото на действащото в момента, а прогнозата е, че през това време пътят между двете кръгови няма да се ползва поне година  и половина.“От своя страна това ще доведе до натоварването на моста „Атлантик“ и моста до „Градините на света“ в посока Индустриалната зона. На практика проектът за Западния околовръстен път и този за моста на Марица трябва да вървят успоредно и са теми, които не бива да подминаваме. Но и двата проекта не се случиха по вина на „Продължаваме промяната. Тези неща трябва да се казват.“ – каза Тодор Попов. „Аз не съм човек, който се оплаква. Убеден съм, че през следващата година ще стартираме Западния околовръстен път. Но е необходимо да има и стабилно държавно управление, за да е възможно хората да се чувстват сигурни и да има предвидимост за близкото бъдеще.“

Общинските пътища ще бъдат основно ремонтирани, като в плановете за управление през периода 2023 – 2027 г. Тодор Попов и екипът му са заложили ремонти на отсечките:

Пазарджик – Черногорово – Овчеполци

Пазарджик – Мокрище – Ляхово – Паталеница

Пазарджик – Мирянци – Огняново – Борсата за зеленчуци – Мало Конаре

Пазарджик – Алеко Константиново – Црънча

Пазарджик – Добровница

Ще бъдат напълно обновени и пътят от разклона за Пещера към Дебращица – Црънча, както и пътят от Паталеница към Ветрен дол.

В програмата на МК „Новото време“ влиза и обновяване на входно – изходните артерии на Пазарджик. Те ще бъдат освежени, а ще има и такива които ще са с нова визия. „Входовете от Пловдив, София, Пещера и Бошуля, Звъничево ще ги направим много по-интересни. С какво? Засега ще остане тайна.“ – каза Тодор Попов.

Основно внимание през следващите четири години ще бъде отделено на второстепенните улици в Пазарджик, много от които се нуждаят от реновиране. Важна задача пред управлението ще бъдат и тротоарите, тъй като голяма част от тях са в недобро състояние. Решението, което предлага екипът на Тодор Попов е, те да бъдат направени от цветен шлайфан бетон.

Очаква се съвсем скоро Пазарджик да разполага и с екотранспорт за обществени нужди. Екобусите ще сменят старите автобуси по градските линии. „В този проект сме заедно с Пещера и очакваме през следващата година да го стартираме.“ – каза Тодор Попов. „Градът ни се развива доста динамично. Има територии, които са наситени вече с предприятия и заводи. Трябва да се направи пренасочване на транспорта от градската мрежа. А има и линии от които вече няма нужда. Така че предстои пренаписване на транспортната схема. Броят на автомобилите в града непрекъснато нараства и това води до проблеми с паркирането.“ – каза Тодор Попов. „Това отваря и темата за буферни паркинги, както и да се търсят варианти за зони без достъп на автомобили в центъра.“ – каза Попов.

„Тези избори ще бъдат показателни за предпочитанията на хората, ще се видят техните нагласи и политиките, които подкрепят. Ние си надграждаме нещата, винаги съм казвал, че за мен е важен Пазарджик и хората в него да се чувстват добре. Но когато няма стабилност в държавата, няма как общината да компенсира този дисбаланс“. – каза в заключение Тодор Попов.

Той пожела на своите опоненти да са здрави и да представят своите идеи за добруването на града. „Не съм обиждал никого от тях и няма да го направя, но смятам, че те дължат на гражданите отговор на един единствен въпрос – защо искат да се кандидатират и какво точно ще направят ако бъдат избрани. Моята кампания е позитивна и ще остане такава.“ – завърши Тодор Попов.

За да подкрепите него, кандидатите на коалицията за кметове на населени места и кандидатите за общински съветници гласувайте с №69 в интегралната бюлетина.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!