Делян Пеевски настоя за трети полет на правителствения „Еърбъс“, който да прибере блокираните в Израел още 65 българи. Толкова са нашите сънародници, които не са успели да си дойдат с първия и втория полет, който организира държавата.

„Призовавам правителството и посолството ни в Израел да върнат в родината всички желаещи български граждани. Като още веднъж отчитаме перфектната работа на правителството – вицепремиера Мария Габриел и транспортния министър Георги Гвоздейков и ръководството на Народното събрание за успешно прибиране на наши сънародници от Израел, сме силно загрижени от информацията за още бедстващи българи в зоната на военните действия“, написа в профила си във Фейсбук депутатът от ДПС.

„Призовавам и настоявам да бъдат предприети необходимите действия за изпращането на трети полет от българската държава, който да прибере невредими българските граждани, блокирани в Израел – българският футболен национал Йоан Стоянов, групата от 65 български гражданина, за която г-жа Параскева Пейчовска сигнализира през медиите, както и всеки, който желае да се прибере в България“, заяви Пеевски.

„Настоявам българското посолство в Тел Авив и консулската служба към посолството за активна комуникация с нашите сънародници, с една единствена цел – успешното им завръщане в България“, добави той.

По Нова телевизия българката Параскева Пейчовска, която е омъжена в Израел, потърси помощ да се евакуира със семейството си от страната. От посолството й казали, че няма как да пристигне трети самолет. Самата Параскева Пейчовска е направила списък с 65 българи, които очакват спасение.

„От консулството казват, че искат да пратят трети самолет, но от Израел не им разрешават“, посочи Пейчовска.

Подобно писмо получихме и в нашата редакция:

Вече трето денонощие Израел е във война. Агресия, невиждана по мащаб и организация. А осем български граждани, пребиващи на територията на Израел, остават незабелязани от българските власти.

Същите власти, които превозиха чужди граждани до територията на Република България и използват ситуацията за поредния политически PR под аргумент, че сме сред първите прибрали сънародниците си. Спазвайки законовата процедура, още в събота те са се свързали с ресорното посолство на Република България в Израел. И чакат, чакат вече трети ден, защото места за тях в правителствения самолет няма.

Аргументът от посолството е, че част от тях са с двойно гражданство и не следва да бъдат третирани като туристи. Били са посъветвани да потърсят полет през Йордания. А в настоящата ситуация преминаването по този маршрут (Кабул-Аман) е равнозначно на самоубийство.

Макар, половината от тези души да са родени на чужда територия, това основание ли е да останат под обстрела на хиляди балистични ракети?

Същите са получили образованието си в България, работят в България и плащат данъци и осигуровки единствено към хазната на Република България. Въпросът е, прави ли те двойното гражданство подчовек или субгражданин?

Потърпевшите споделят, че останалите четирима в групата са изцяло български граждани, та и те ли следва да бъдат третирани като туристи?

Множество въпроси без отговор.

Да се надяваме този апел да провокира българските власти към приоритизиране на българските интереси и в частност, на българските граждани.

За допълнителни коментари и въпроси, оставам на разположение.

Поздрави,

Радина Сибирска