Пазарджик е един от градовете в страната, който може да се похвали с храм във всеки свой квартал. Това е и причината на всеки голям православен празник миряните да могат да запалят свещица в чест на своя духовен покровител. Една от най-красивите църкви в града днес отбелязва своя храмов празник и ако никога не сте я посещавали, то сега е най-добрият момент да направите това.

Скътан в сърцето на някогашния квартал „Чиксалън“ храм „Св. Архангел Михаил“ е издигнат през 1860 година. Инициатори за построяването му са известният пазарджишки възрожденец Хаджи Рашко Хаджиилиев, заедно с единомишлениците му Илия Костадинов, Тодор Владев и Христоско Цоков. Изграждането било дело на брациговските майстори  Христо Боянин и Дамян Попов-Петковичин.

Църквата е трикорабна базилика, разделена с два реда колони. Отгоре колоните завършват с капители, украсени с растителни орнаменти. Камбанарията се намира в църковния двор, северно от храма. В пристройките към храма е имало училище, просъществувало до 1940 година. Всеки вторник в храма се отслужва Божествена Света Литургия, след което се отслужва параклис към свети великомъченик Мина.

„През Чиксалън за гарата“, но какво означава „Чиксалън“?