Скандалът около предложенията за промени в езика на европейските регламенти едва ли може да остане незабелязан. Внесеният проект за регламент в Комисията по правни въпроси на Европейския парламент вдъхнови обществото да обсъди въпроса за традициите и стойностите, които се пренебрегват в името на политическата коректност.

Бившият главен прокурор на Република България, г-н Иван Гешев, изрази ясна позиция срещу предложените промени, които биха изместили думите „майка“ и „баща“ от общия европейски речник. За г-н Гешев това не е просто въпрос на език, а представлява заплаха за традициите и ценностите, които карат обществата да функционират.

В своето изявление, г-н Гешев подчерта, че в този свят половете са два и родителите са „мама“ и „татко, а хората не са просто индвиди без национална и родова принадлежност“. Той подчерта важността на националната и родова принадлежност като неотменими елементи от социалния и културен идентитет. Г-н Гешев ясно изрази опасенията си от възможните последствия на изместването на тези традиционни термини.

Стана ясно, че тези предложения за промени в езика не са просто лингвистичен въпрос, а по-скоро част от по-голямата борба между традиционалните стойности и вълненията на глобализацията. Г-н Гешев призова обществото да се противопостави на това „безумие“ и да запази България за бъдещите поколения.

Въпреки че стана ясно, че този въпрос е предмет на контроверзии и разногласия, Иван Гешев се явява като глас на тези, които се противопоставят на неразбраната промяна и запазват връзката си с традициите и стойностите, които правят обществата здрави и устойчиви.