Беловският ловец Димитър Тодоров и неговото куче са част от отбора донесъл световна титла на България на провелия се в края на октомври шампионат в Словакия.

Фюрст фром Швабаграунд е името на кучето – медалист, то е на пет години и пристига в Белово от специализиран развъдник за ловни породи. Фюрст е дратхаар, но стопанинът му го е кръстил Фиго. Труд, старание и всеотдайност, това са необходимите качества и за стопанина и за питомеца му, за да се сгине до успех.

„Всичките ми кучета получават имена на футболисти.“ – разказва Димитър Тодоров. Той е изключително доволен от представянето на своя дратхаар, който му прави компания в ловните излети и се учи много бързо.

За първи път България има световен индивидуален и отборен шампион в състезанията за ловец и куче, а турнирът носи името на „Свети Хуберт“.

Английският пойнтер Пандора и стопанинът ѝ Мирослав завоюват престижната индивидуална победа за световната титла в словашкия град Синец. Тандемът открива четири фазана – нещо, което другите двойки преди него не успяват да направят.

Заради добрия резултат отборът на България взима златото. Пандора и Мирослав са отстаналата половина от отбора на Димитър Тодоров и заедно с него и Фиго печелят отборната световна титла.

Репортаж по НОВА ТВ разказва за състезанието – ТУК

Световното първенство за ловци с кучета, работещи със стойка и шпаньоли по правилата на „Св. Хуберт“ се проведе на 21 октомври в словашкия град Сенец. България участва с отбори при мъжете и жените, определени на финала на Националния турнир „Св. Хуберт“ за Купата на НЛРС-СЛРБ. Националната организация оказа и финансова подкрепа за участието на нашите състезатели в Словакия.