Повторно избраният кмет на Пещера Йордан Младенов днес положи тържествена клетва да служи на жителите на общината редом с кмета на Радилово – Димитър Данчев и кмета на Капитан Димитриево – Красимир Николов.

Това сториха и новоизбраните 21 съветници – от БСП за България са Апостол Мадин, Атанас Янев, Борис Гаджев, Георги Смилянов и Гълъбина Карамитрева, шестима са съветниците на ПП Движение Напред България – Али Мюмюнов, Ангел Жилев, Васил Филев, Димитър Бакалов, Николай Рядков и Теодора Илиева, ГЕРБ успя да се пребори за четири места, които са заети от Валентина Станкова, Димитър Батаклиев, Илиян Петров и Михаил Фолев, четири са и местата за СДС (БЗНС – Движение Гергьовден, ДБГ, БДС Радикали) за Георги Стоилов, Младен Манев, Неделчо Рядков и досегашният председател на ОБС – д-р Николай Пенев. Зехра Алиш от ДПС също е в новия градски парламент. Общински съветник е и Стефан Балабанов от ВМРО – БНД. Всеки от тях подписа и клетвения си лист.

След церемонията по полагане на клетвата за мандат 2023 – 2027, започна изборът на председател. Съгласно Закона за местното самоуправление първото заседание има само една точка и тя е избор на ръководен състав на органа за местно самоуправление. Изборът се провежда тайно, а спечелил е този, който е събрал повече от половината гласове на съветниците.

Постъпиха две предложения – за Васил Филев от бизнес – листата представена в общинския съвет от шестима души, за пръв сред равни бе предложен и Николай Рядков.

Заради това, че Филев бе предложен за председател се наложи той да предостави своето водещо място на съветника Георги Смилянов. Той предложи тричленна комисия по избора на председател. Тя бе оглавена от Гълъбина Карамитрева, а за членове бяха избрани Теодора Илиева и Стефан Балабанов. След провеждането на тайното гласуване стана ясно, че Васил Филев ще ръководи работата на Общинския съвет през следващите четири години. Той събра положителния вот на повече от половината си колеги.

Васил Филев е управител на четири фирми от петнадесет години. Дейността му стартира с „Пасат Антени“ ООД преди повече от петнадесет години, през цялото време той не е напускал града, а във фирмите му работят служители от територията на общината. В политическата му кариера се включват две кандидат – кметски кампании през 2005 и 2007 г. Тогава той членуваше в НДСВ. Васил Филев има богат опит в управлението на ресурси и хора. Той бе водач на листата на Обединени за Пещера, която включваше представители на различни предприятия и фирми от града. Ето как описва себе си Васил Филев при старта на предизборната кампания – „Аз съм познат на всички ви, единствената промяна в живота ми са моите три внучета и опитът, който натрупах, за да бъда още по-полезен. Винаги съм откликвал на добри идеи и полезни начинания, така ще бъде и занапред. Милея за Пещера, всичко, което съм създал и обичам е тук. Надявам се и вярвам – с общи усилия ще развиваме и превръщаме Община Пещера в най- доброто място за нас и нашите деца.“

Церемонията в днешния ден започна с изпълнението на химна на Република България, а тържественото учредително заседание бе водено от най-възрастния съветник Васил Филев. „Задължително в днешния ден трябва да си пожелаем – на добър час, клетвата е форма на поемане на ангажимент към хората. Всички ние трябва да работим за благото на жителите на Пещера и след четири години да се погледнем в очите и да кажем – изпълнихме почтено задълженията си! “ – подчерта Филев.

Събитието бе уважено от много граждани, духовник, представител на Пловдивската Митрополия и областния управител Валентина Кайтазова, както и председателят на Общинската избирателна комисия – Христо Вълков. Почетният гражданин на Пещера – Георги Петърнейчев и адвокат Радка Кръстева, която бе председател на Инициативния комитет за кмета Йордан Младенов.

Христо Вълков обяви решението на оглавяваната от него комисия относно избора на кметовете на кметства и кмет на Пещера. От името на комисията, Вълков приветства всички избрани за управлението на града и общината, като им пожела да вземат разумни решения.

„Нашата най-висша цел е не просперитета на един или двама, а на всички хора от община Пещера. Ще дадем всичко от себе си, за да изпълним програмата си, а съветниците да не забравят, че те представляват, в тази зала, всеки един от вас. Да се ръководим във всичките си действия от интересите на гражданите на Пещера. “ – каза кметът Йордан Младенов. Той благодари на всички хора, които са глаували на 29 октомври и по този начин са изпълнили своя граждански дълг. „Вратата на моя кабинет е отворена за всеки един от вас. Ще работим отново всеотдайно и упорито.“ – заяви Младенов в първото си за мандата тържествено слово.

В приветственото си слово Валентина Кайтазова пожела ползотворна работа на градския парламент и вслушване в съветите и желанията на гражданите, а на кмета да реализира своята програма за управление през следващите четири години. „Пещера е една от най-подредените и работещи общини в нашата област. Това не е комплимент, а отговорност да продължите така и през следващите четири години. Това не е даденост – а плод на работата на предишните съветници и кметове на тази община. Нищо не започва от нас, ние само надграждаме. Имате всичко необходимо да работите още по-уверено, защото имате основата за това. Тук живеят хора от много етноси, които живеят в мир и разбирателство. Имате традиции и култура, които трябва да останат за поколенията. “ – заяви Кайтазова и обеща подкрепа за всички разумни решения на съветниците.