Международният ден без тютюнев дим по традиция се отбелязва всеки трети четвъртък на месец ноември.

Историята за отбелязване на Международния ден без тютюнопушене започва през 1971 година, в град Рандолф, САЩ. Американецът Артър Р. Мълейни убедил своите съграждани да спрат да пушат поне за един ден. По този начин гражданите спестили средствата изразходвани за ежедневната им нужда от цигари, и с тях основали фонд за отпускане на стипендии към местното училище. В средата на 70-те години на миналия век, идеята на А. Мълейни придобила голяма популярност в САЩ, в резултат на което през 1977 година Американската общност за борба с рака (ACS) обявява всеки трети четвъртък от месец ноември за ден против тютюнопушенето.

По настоящем този ден се отбелязва в много държави по света и се чества официално и от Международния съюз за борба с рака (UICC).

В България 34,5% от населението на възраст над 20 г. са ежедневни пушачи (по предварителни данни от проведеното през 2020 г. Национално проучване на факторите на риска за здравето на НЦОЗА), а тютюнопушенето, като рисков фактор за здравето води до сърдечносъдови, ракови, белодробни, мозъчни и други тежки заболявания.

Данни получени през 2020 г. показват, че проблемът с тютюнопушенето продължава да е актуален и сред подрастващите. Резултатите от изследването показват, че 26.3% от анкетираните са правили опити да пушат цигари. Почти всяко пето дете е настоящ пушач, като относителният дял на момичетата е малко по-висок (17.3% срещу 16.4%). Разпределението по възрастови групи показва, че тютюнопушенето е много по-разпространено сред 15 – 19-годишните (31.4%), отколкото сред тези на 10 -1 4 години (4.0%). Сред пушачите и в двете възрастови групи преобладават момичетата, макар и незначително.

За популяризиране на Международния ден без тютюнопушене Министерство на здравеопазването, съвместно със Сдружение „България без дим“ организират  инициативата: Национално предизвикателство „Да спечелим заедно! Един месец без никотин!“.

РЗИ Пазарджик се включва в инициативите на МЗ и обявява периода от 16.11.2023 до 24.11.2023 г. за „Седмица на Отворените врати за консултиране и отказване от тютюнопушенето“. Всеки пушач, желаещ да се пребори с вредния навик, може да се консултира безплатно на телефон 034/437 – 247.

Употребата на цигари и наргиле се смята за водещата предотвратима причина за онкологични заболявания и смърт от тях.  Тютюнопушенето причинява над 12 вида злокачествени заболявания, сред които рак на устата, гърлото, хранопровода, пикочния мехур, бъбреците, шийката на матката, дебелото и правото черво.

Спирането на тютюнопушенето е едно от най-важните решения, които може да вземе човек в грижа за здравето си, за да намали опасността от рак, във всяка възраст.