Тодор Попов предаде ключа на Пазарджик на Петър Куленски, председател на съвета не бе избран

Новоизбраният кмет на Пазарджик Петър Куленски, новите кметове на населените места и общинските съветници положиха клетва, чрез която се зарекоха да се съобразяват със законите и Конституцията и да служат вярно на хората, които са ги избрали. Това се случи на тържествена церемония, която започна в 11 ч., в Пленарна зала на Община Пазарджик.

Заседанието бе открито от изпълняващия временно дължността кмет на Община Пазарджик – Петър Петров, а той предаде щафетата на областния управител Валентина Кайтазова.

След като поздрави присъстващите свещеници, граждани, журналисти и длъжностни лица от общинска администрация, тя предостави думата на председателя на Общинската избирателна комисия Антони Върбев, за да оповести официалните резултати от приключилите на 5-ти ноември избори за кметове и местни органи на самоуправлението.

За всеки от тях бе приготвен и клетвен лист, който бе подписан след тържественото полагане на клетвата. Последва и предаването на символите на властта огърлицата и ключа на Община Пазарджик, от екскмета Тодор Попов на новоизбрания Петър Куленски.

Вижте как се случи това във видеото.

Всички присъстващи бяха единодушни по отношение на това, че изборите вече са в миналото, а отправяните по време на кампанията обвинения и несъгласия трябва да бъдат загърбени в името на гражданите. Не така обаче прозвуча встъпителното слово на кмета Петър Куленски, който постави първите си цели и задачи в управлението на община Пазарджик. Чуйте го.

„Намираме се във важен момент за Пазарджик. Изборите вече минаха. Жителите на общината пожелаха Промяна и натовариха нас с високи очаквания. Тази голяма отговорност може да само ни вдъхновява.

Пред Пазарджик стоят редица предизвикателства, които не търпят отлагане и трябва да бъдат поети час по-скоро. Имаме криза с чистотата в града, където се нуждаем от системно решение. Имаме разбити улици и тротоари в кварталите и селата. Имаме да разрешим проблеми, свързани с липсата на паркоместа. Имаме да осветим улиците на общината, както и дейността на самата община. Имаме задача да разберем как е харчен публичният ресурс на Пазарджик през годините.

Трябва да създадем възможности за работа, като гарантираме, че жителите на община Пазарджик ще имат достъп до добре платени работни места и стимули за развитие на професионалните си умения. Трябва да инвестираме в нашите образователни институции и инфраструктура, полагайки основите за реален и устойчив прогрес на Пазарджик. Трябва да защитим околната среда, като съхраним природата на нашата Община. Трябва да върнем живота в Пазарджик, защото хората го заслужават.

В кампанията ние показахме нагледно, че когато се обединим с обща кауза и посока, няма преграда, която да спре устрема ни. Сега аз отново подавам ръка към вас, общинските съветници, кметовете на кметства, общинската и държавна администрация, към всички жители на Община Пазарджик, с призив за обединение в името на това да поставим Пазарджик по един нов начин на картата на България.

Изборите минаха! Трябва да оставим настрана нашите различия и да поставим на първо място работата за Пазарджик и завръщането на живота в него. Нека покажем съзидание, а не конфронтация. Жителите на Пазарджик няма да простят нещо различно от това. Имаме дълг първо към тях!“

Областният управител Валентина Кайтазова подчерта, че „всяко начало е и начало на една нова надежда. “ Тя призова да не се забравят думите на клетвата и да се спазват законите. След това заседанието бе поето от най-възрастният и мъдър съветник – адвокат Хари Харалампиев. Чуйте и вижте и неговото изказване.

Новозаклетите съветници и кметове присъстваха и на тържествен водосвет отслужен от свещениците в Пазарджик, техният призив към новия кмет бе той „да бъде милостив и в съответствие с ценностите на Православието, в името на богоспасяемия град.

“ Това е и част от завета оставен от св. апостол Павел към градоначалниците.

Малко по-късно се пристъпи и към избор на комисия, която трябваше да избере председателят на новия общински съвет. Бе решено тя да бъде от трима души, а след гласуване бяха определени съветниците – Стоян Самунев, Румен Димитров и Трендафил Величков, които отговаряха за избора на своя водач.

Таня Колчакова – Янева по време на подписването на клетвения си лист

Две са кандидатурите издигнати днес за „пръв между равни“ – на Таня Колчакова – Янева от ППДБ и Найден Шопов от ГЕРБ. Бяха предложени и съветника Благо Солов, както и екскметът Тодор Попов, но и двамата си направиха самоотводи, с мотива, че трябва да се дава път на младите хора.

Изборът на председател на Общинския съвет е таен, всеки от съветниците трябваше да попълни бюлетина, като избере един от двамата кандидати или отговор – „Не подкрепям никого“.  В 15.45 ч. стана ясно, че председател на Общинския съвет не е избран.

С 19 гласа за Найден Шопов, 16 за Таня Колчакова – Янева, 5 невалидни и 1 празна,  Общинският съвет на Пазарджик не стигна до мнозинство за избора на Председател на Общински съвет. Следващият опит за избор на председател ще се проведе утре, 17 ноември, от 11:00 часа.