Две са имената, които се споменават най-често в публичното пространство през вчерашния и днешния ден – Найден Шопов и Таня Колчакова – Янева. Двамата са претенденти за председателското място в общинския съвет на община Пазарджик, но в двата дни нито един от двамата не успя да спечели квалифицирано мнозинство. В момента тече трети избор. Вотът е таен.

Коя е Таня Колчакова – Янева?

Таня Колчакова е дъщеря на първия областен управител и кмет  на Пазарджик за мандат 1999 – 2003 г. – д-р Иван Колчаков и шефката на Ресурсния център в Пазарджик – Гергана Колчакова. Както се казва интересът към политиката у нея се е зародил още от най-ранно детство. Семейството си построи къща в модерния кв. „Писковец“ по време на мандата на Иван Колчаков, но тя не е нито най-богата, нито най-гоямата в пазарджишкия „Ориндж Каунти“. Д-р Колчаков пое предизвикателството да работи в София, а съпругата му Гергана и днес може да бъде видяна в нашия град. Таня Колчакова е едната от двете им дъшери. Тя е щастливо омъжена и е майка на две деца.

Била е и кандидат за народен представител от политическа партия „Продължаваме промяната“ в листите им от предходните избори, а за местните бе на четвърта позиция.

След като завършва езикова гимназия „Бертолт Брехт” в Пазарджик, продължава образованието си в Германия. Следва право в Юридическия факултет на „Heinrich Heine Universität”, Дюселдорф, Германия, след което придобива и степен бакалавър по икономика и финанси от същия университет, като част от обучението й е в Grenoble École de Management, Гренобъл, Франция. Паралелно със следването в чужбина, завършва право в България, придобивайки степен магистър по право от Юридическия факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски”.

Кариерата й стартира като стажант в Европейския парламент в Брюксел, Белгия, продължава във финансовия отдел на една от най-големите френски банки, минавайки през световната централа на лидера в търговията на едро на международните пазари и завършвайки в холандски холдинг, опериращ в сферата на биотехнологиите и молекулярната диагностика.

След 13 години в чужбина решава да се завърне в България, да създаде семейство  и да продължи професионалното си развитие. В момента работи като софтуерен бизнес анализатор за Американска ИТ компания и развива собствен бизнес.

„Всички ние сме продукти на детството си. Така че, ако искаме да имаме по- добро общество утре, животът и здравето, безопасността и сигурността, образованието и развитието на всяко дете трябва да се превърнат в основна социална отговорност за държавата и обществото още днес.“казва Таня Колчакова.

Кой е Найден Шопов?

Найден Шопов е много добре познат на пазарджишката общественост, това е четвъртият му мандат в общинския съвет. Той е областен председател на ГЕРБ и развива собствен бизнес. Баща е на две деца.

Найден Шопов и съпругата му София.

Политическата му кариера изгрява заедно с появата на ПП ГЕРБ на политическия хоризонт на страната, той никога не е имал друга партийна принадлежност. Бил е многократно част от листата за народни представители на парламентарните избори през изминалите години, но до момента не е попадал в Народното събрание. В кариерното му развитие има и кандидатура за кмет на Пазарджик през 2015 г. , когато загуби балотажа от Тодор Попов. Найден Шопов е потомствен пазарджиклия.