На 30 ноември 2023/четвъртък/ от 18.30 ч. в Зала “М-ро Георги Атанасов“ ще бъде изпълнена операта в две действия „Фатална любов“. Автор на музиката и либретото е Паолино Васало, концертното изпълнение е премиерно за страната ни. Музиката ще звъчи под палката на Тулио Галиардо Варас.  Участват: Лаура Монторо, Анджело Мускат, Луис Андрю Касар, Клер Чиго и Кенет Шиклуна.
Паолино Васало е сред най-значимите малтийски композитори, чието име се свързва със стремежа му да се преодолее доминиращото италианско влияние върху малтийската музика. След първоначалното обучение по музика в Малта, той заминава за Париж (1875), където остава 10 години. Там учи при Ернест Жиро и Жул Масне.
През 1885 г. се завръща в Малта. Основава във Валета Музикален институт. Негови ученици са най-известните композитори от първата половина на ХХ в.: Доменико Анастаси, Агостино Камилери, Паоло Чилеа и др.
Васало е автор и на светска, и на църковна музика. Много известни са трите му опери, в които ясно личи влиянието на неговия учител Масне.

                               

Тулио Галиардо Варас е роден в Буенос Айрес, Аржентина, през 1965 г. Той е син на известните певци Вилма Варас и Тулио Галиардо. Учи в Националната консерватория и университета в Куйо. След интензивна музикална дейност в родната си страна той пътува до Испания, където живее 20 години.

От 1990 г. режисира в големи театри на Иберийския полуостров като Кампоамор от Овиедо, Ариага от Билбао, Колон де А Коруня, Фестивалният дворец Сантандер, Сервантес де Малага, Ховелянос, Гимера от Тенерифе, Гран Канария, Алказар, де ла Вила, Мадридския театър Калдерон и Ла Латина в Мадрид и др.

Режисирал е над 20 опери и 40 оперети, над 2200 представления, много от които издадени от TVE, което го прави един от най-големите режисьорски репертоари.

Сред оркестрите, които е ръководил, са Оперният оркестър на Торонто (Канада), Артуро Тосканини, Парма (Италия), Оркестърът на Киев (Украйна), Prime Philharmonic Orchestra (Корея), Софийска филхармония (България), Симфонични оркестри във Венето и Песаро (Италия), оркестри в Анкара, Бурса, Измир, Ескишехир (Турция), множество оркестри в Испания, както и в Чехия и Румъния.

Лаура Монторо е сопран, родена в Памплона (Испания). Учила е в Професионалната консерватория Пабло Сарасате. Учила е и в Лондон, усъвършенствала е техниката си и е работила с известни артисти, включително д Райна Кабаиванска. Наскоро тя изнесе концерти в българската столица със „Софийска симфониета“ под диригентството на Алън Фрейлс и Свилен Сименов.

Пяла е в най-известните зали в Испания, участвала е в турнета и концерти в различни страни: Германия, България, Франция, Италия и Израел. От тринадесет години Лаура е член и солист на Музикалната капела на катедралата в Памплона под диригентството на капелмайстора Дон Аурелио Сагасета.