ЗА НЕГО
Д-р Доньо Донев завършва Медицина през 2003г. в МУ в Пловдив. През 2010 г. придобива специалност „Очни болести“. Работил е в УМБАЛ „Св. Анна“, МБАЛ“ Света София“ и Очна клиника „ Ресбиомед“. От 7 септември т.г. е началник на Очно отделение на МБАЛ-Пазарджик.
Как избрахте лекарската професия и специалността „Очни болести“?
Д-р Д.Донев: – Баща ми беше съдебен лекар, но аз като дете не мечтаех за лекарската професия, а исках да стана космонавт или да управлявам, колкото и смешно да ми звучи сега, боклукчийски камион. Когато ме приеха да уча „Медицина“, все още не бях решил към каква точно специалност ще се насоча. Един ден, може би бях в трети курс, чакайки на една автобусна спирка, видях покрай мен много хора с очила. Звучи странно, но всички носеха очила или бяха с превръзки на очите. Тогава се замислих за специалността“Очни болести“. Приех го като знак на съдбата. И се насочих към Офталмологията, но това е скъпа специалност.
Вече два месеца сте ръководител на Очно отделение. Успяхте ли да се адаптирате към работата в МБАЛ-Пазарджик?
Д-р Д.Донев: Поех Очно отделение на МБАЛ-Пазарджик в много труден момент, след като бяха загубили предишния си началник д-р Анастас Коруев. Постепенно свиквам с обстановката и мисля, че работата върви нормално. София не е България, и не съжалявам, че направих крачката към Пазарджик. Трябва да има очна помощ навсякъде в България, а не само в столицата, Пловдив, Варна.
Направихте ли промени в лекарския екип? С колко специалисти в момента разполага отделението и кои са те?
Д-р Д.Донев: Към екипа ни се присъедини още един млад колега от София. Това е д-р Васил Димитров, който също е специалист- офталмолог и е много амбициозен. В отделението остават да работят и д-р Вера Хаджиева и д-р Айше Црънгалова, която е специализант. Сработихме се с колегите и нямаме проблеми. Целта ми е и екипът и пациентите да са доволни.
Какви са вашите амбиции като началник на отделението?
Д-р Д.Донев: Искам да се увеличи обема на работа и да научим пациентите, че и в Очно отделение на МБАЛ-Пазарджик има специалисти на високо ниво. Очакваме закупуването и на нова, много по-модерна апаратура . Това е и една от амбициите ми. Искам да наблегнем и на ранната диагностика, за да можем да окажем по-ефективна помощ на нашите пациенти.
Кога очаквате нова апаратура?
Д-р Д.Донев: Не мога да се ангажирам с конкретни срокове, защото си има процедури за обявяване на обществените поръчки и доставката на апаратурата. Мога да кажа обаче, че очакваме 6 нови апарата. Сред тях ще има и операционни и за диагностика. Поръчали сме най-добрият операционен микроскоп, оптичен биометър и други доста скъпи апарати.
Какво по-модерно лечение ще предложите на пациентите? Какви нововъведения предстоят да се случат в отделението?
Д-р Д.Донев: Ще наблегнем на офталмохирургията и микрохирургията при премахване на перде на окото и други очни заболявания, които се нуждаят от оперативно лечение.
От работата ви като офталмолог, може ли да споделите какви са най-честите оплаквания, които споделят пациентите?
Това което ми прави впечатление е, че се срещнах с доста занемарени пациенти, които не са преглеждали зрението си от доста отдавна и страдащи от очни болести, които е можело да бъдат овладяни по-навреме. Идват с едни крайни глаукомни увреждания, което показва, че е трябвало да се диагностицират доста отдавна. Преобладаващата част от пациентите са с нарушено зрение или възпаления, зачервявания и травми. Продължаваме да лекуваме и случаи на конюктивит, свързани с COVID-19.
Намалява ли възрастовата граница на хората със зрителни проблеми?
Д-р Д.Донев: Да, намалява, и все повече деца се нуждаят от корекция на зрението с очила. Модерният живот, използването на компютрите и телефоните, натоварват повече очите. При дегенерацията на ретината вече се забелязва снижаване на възрастовата граница. Влияние за това оказват дори храните, които консумираме. Това заболяване е било много рядко и характерно за възрастните хора над 70-80г. Вече започва да се забелязва и в по-ранна възраст.
Колко често трябва да ходим на профилактичен преглед на очите? И какви изследвания трябва да включва той?
Дори без да имате никакви оплаквания от зрението си, трябва един път в годината да ходите на профилактичен очен преглед, за да се установят промени, които не се усещат от пациента. Примерно едно повишаване на налягането няма как да се усети, ако не е драстична стойност . И човек постепенно ослепява без да знае, че има проблем. Чрез профилактичните прегледи може да се вземат мерки навреме. Трябва да се провери остротата на зрението, а ако се наложи се правят и по-задълбочени изследвания.
Обръщаме ли достатъчно внимание на здравето на очите си?
Д-р Д.Донев: Има ги и двете крайности. Едни хора са прекалено загрижени за очите си и искат да бъдат преглеждани всяка седмица, а други изобщо не им обръщат внимание.
Как да се предпазим от вредните навици, които увреждат зрението?
Д-р Д.Донев: Това е доста трудно, защото всички водим напрегнат и динамичен живот. Основното, с което може да помогнем на очите, е да се правят почивки. Да не сме постоянно натоварени с компютри, телефони и други неща. Окото не е направено да гледа непрекъснато в близък обхват.
Има ли упражнения, с които може да подобрим зрението си?
Д-р Д.Донев: Няма упражнения, които да гарантират 100 % ефект. За отпускане на очите обаче препоръчвам при всяка една възможност като упражнение човек да гледа в далечината,както и да се поглежда по няколко пъти на двете страни без да се мести главата, а само очите. Това упражнение трябва да се изпълнява поне веднъж на ден.
Много хора вече работят на цял работен ден пред компютър, а понякога и след това вкъщи. Какви са вашите препоръки, за да не се отразява това на зрението ни?
Д-р Д.Донев: При работа на компютър, на всеки час по десетина минути си давайте почивка на очите.
Наследствени ли са очните заболявания и налага ли това по чести прегледи на децата при офталмолог?
Д-р Д.Донев: За съжаление, има наследствени очни заболявания, които се предават от поколение на поколение. Те могат да се отключат от различни фактори. Когато има наследствена обремененост , са необходими повишено внимание и по-чести очни прегледи.
Контактни лещи или диоптерни очила да се носят при проблеми със зрението? Какви са вашите препоръки? Кое да изберем?
Д-р Д.Донев: Зависи от всеки конкретен случай. Когато очите позволяват, могат да се използват контактни лещи, но за тях трябва да се спазват добра хигиена и специални грижи. Очилата са по-малко дразнещи за очите, тъй като не се допират до очната повърхност. За тези , които не желаят да носят очила, са препоръчителни контактните лещи. Те подобряват дори зрението една идея по-добре от очилата. Когато проблемът на очите е малък е по-добре да коригираме с очила.
Кога трябва да се пристъпи към хирургична корекция на зрението?
Д-р Д.Донев: За тези, които не искат нито очила, нито контактни лещи, е възможна корекция по оперативен начин. Дори при не толкова напреднали случаи на катаракта или вътрешни пердета на очите се извършва процедура, особено при големи диоптри с хирургична корекция. Прави се рефрактивна замяна на естествената вътреочна леща, което изисква модерна техника и умения на лекаря.
Каква е Вашата рецепта за добро зрение?
Д-р Д.Донев: Няма универсална рецепта. Очите трябва да се пазят от травми, от химически дразнители, а жените е необходимо да внимават с гримовете и козметичните продукти. Трябва да се спазва добра хигиена и да не се забравя миенето на очите. Не е доказано кои точно храни увреждат зрението, но трябва да се внимава с какво се храним и да избягваме джънк фуд, много сладко и солено.
Как поддържате здравето на Вашите очи?
Д-р Д.Донев: Колкото мога се откъсвам от компютрите и натоварването на очите от тях.
Очите са прозорец към….
Д-р Д.Донев: Очите са прозорец към щастието, защото когато не виждаш, си нещастен. Очите ни дават възможност да видим красивите неща в живота.