В игра на нерви се превърна и четвъртият опит да се избере председател на Общинския съвет в Пазарджик. На старта на заседанието, което е продължение на първото за годината от 16  ноември, присъстваха 38 от общо 41 местни народни представители. Трима от тях бяха решили да си спестят увертюрата с повторното обявяване на кандидатурите и се включиха направо за гласуването.

Общият брой на гласувалите бе 40, а действителните бюлетини в урните – 37. Така Таня Колчакова – Янева събра 18 гласа, а Найден Шопов – 19.

Гласуването отново бе тайно, с бюлетина, в тъмна стаичка. Гласуването е по азбучен ред, а участниците в него са канени поименно от председателя на комисията Румен Димитров. Негови асистенти за четвърти път бяха Трендафил Величков и Стоян Самунев. По закон първото заседание на съвета се води от най-възрастният съветник и това отреди мястото на трибуната да бъде за адвокат Хари Харалампиев, с четиримандатен стаж точно на това място.

На първото заседание за първи между равни бяха предложени екскметът Тодор Попов и бизнесменът Благо Солов, но те си направиха самоотводи.

Патовата ситуация трябва да бъде преодоляна час по – скоро, защото от легитимността на председателя зависи и работата на градския парламент. Съветниците трябва да утвърдят структурата на бъдещата общинска администрация, както и трудовите им възнаграждения. Без такова решение кметът Петър Куленски няма право да назначава никого. Само преди ден екскметът Тодор Попов заяви, че ще помоли колегите си, които все още са на работа в администрацията да напуснат, а това допълнително ще нажежи напрежението, в случай, че това се случи. Тодор Попов посочи и това, че „благодарение“ на новото ръководство волейболният и футболният тим на Хебър ще останат без класните си играчи, тъй като първоначално обещаната помощ от общинския бюджет е била отказана. В същото време в Управителните съвети на двата клуба няма представител на Община Пазарджик, която до момента е била основен спонсор на отборите.

Куленски иска и пълна яснота относно харчовете в двата отбора, които самият той определи като „частни клубове“.

На фона на случващото се е ясно, че пари в хазната няма и едва след като бъде преведена изравнителната субсидия от държавата в началото на следващата година, могат да се очакват и плащания към част от кредиторите на Община Пазарджик. Сложно е и бъдещото развитие на отношенията в самия общински съвет, защото за да се взимат решения е необходимо да има консенсус в мненията на от 21 до 28 съветника.

Припомнете си колко добронамерени бяха изказванията на всички участници и как сега никой от тях не прави това, което се очаква от него.

Новият кмет: Трябва да върнем живота в Пазарджик, хората го заслужават

Междувременно ни писаха и граждани, които предлагат на следващото заседание избирателите да блокират входа на Община Пазарджик и да заставят съветниците да стоят в сградата докато не се разберат помежду си. Това е единственият начин да заработят и в наш интерес. В крайна сметка заради това сме ги изпратили там.