„С една марихуана зад волана“. Това беше темата, с която съдия Ирина Джунева запозна учениците от СУ „Георги Брегов“ в рамките на Образователната програма “Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“, изпълнявана от Окръжен съд – Пазарджик.

Магистратът подробно разказа как влияят алкохола и наркотиците върху концентрацията и способността на шофьора да взима адекватни решения на пътя, защото липсата на миг внимание може да доведе до негативни последици.

Младежите се осведомиха каква е разликата между това да се шофира след употреба на наркотици и след употреба на алкохол, кога не се налага наказание, при кои ситуации се налага административно такова и какви са наказанията за шофьорите с над 1,2 промила алкохол в кръвта, как се взимат проби и тестване за наркотици с DrugCheck. Проведе се и дискусия как нашият законодател проявява „толеранс“ към употребата на алкохол, за разлика от употребата на наркотици, което е по-тежко наказуемото престъпление и как причиняването на пътно-транспортно произшествие с причиняване на смъртни случаи или телесни повреди значително ще утежни положението.

Съдия Джунева отговори на поставените въпроси как се прилага институтът на условното осъждане, лишаването от правоуправление и отнемане на превозното средство и как едно престъпление за управление на МПС след употребата на забранени субстанции може да провали тяхното бъдещето и професионалната им реализация.

Окръжният съдия посъветва младите хора да шофират разумно, с бистър ум, да не употребяват алкохол и наркотици, да бъдат внимателни и отговорни, да спазват правилата за движение по пътищата и най-вече ограниченията на скоростта като пазят себе си и останалите на пътя.