Председателят на ОбС Найден Шопов бе избран за делегат на Пазарджик в Общото събрание на Националното сдружение на общините в Република България, съгласно първа точка от дневния ред на днешното редовно заседание на общинския съвет. При невъзможност за участието му, той ще бъде заместван от  Таня Колчакова – Янева, решиха съветниците. Кметът Петър Куленски също е част от представителството на града в дейността на Сдружението. Предложението за Шопов и Янева направи Тодор Попов.

В началото на заседанието местата си в пленарната зала бяха заели 40 народни избраници.

Преди старта на същинската част на сесията Нона Загорска от листата на ППДБ положи клетва на мястото на назначения за зам.-кмет Пламен Гечев.

Председателят на местния парламент Найден Шопов обяви, че има постъпили предложения за две представителни групи – на ППДБ с председател Елисавета Генчева. Втората група е тази на Демократите с председател Трендафил Величков и зам.-председател Чавдар Чавдаров. Извънредна точка бе определянето на представител на ОбС в Асоциацията на ВиК за заседание на 19 декември тази година. Тя бе приета от съветниците за разглеждане с 40 гласа. Бе решено, че общината ще бъде представлявана от Любомир Гечев.

Атанас Шопов предложи и извънредна втора точка, която касае обновяването на зоокъта в Острова, тя също влезе в списъка на неотложните решения в днешния ден. Съветниците единодушно се съгласиха да подкрепят начинанието и да се кандидатства за средства по европроект, който ще направи мястото още по-приятно за посещение. Съветникът Румен Димитров припомни, че по този проект се работи още от лятото, а документите за кандидатстване са в Жилфонд.

Тодор Тодоров и Трендафил Величков бяха предложени да заемат мястото на представител в Областния съвет за развитие. Нито един от двамата обаче не успя да събере достатъчно гласове за да заеме мястото. Председателят Шопов предложи това решение да бъде разгледано отново малко по-късно. В края на заседанието бе дадена петминутна почивка, след това стана ясно, че представител в Областния съвет за развитие ще е Трендафил Величков.