През август за 24-та година Шекспирова компания „Петровден“ представи в Паталеница шекспиров спектакъл под открито небе с постановката „Дванайсета нощ“. „Златна книга на българската дребнобуржоазна кухня“ озаглави готварската книга със събрани рецепти от неговата майка, главният редактор на „24 часа“ Борислав Зюмбюлев. Близо осем хиляди жители на област Пазарджик заявиха желание за целева помощ за отопление в размер на 546,95 лв. за целия отоплителен сезон.

Новият областен управител на област Пазарджик Валентина Кайтазова встъпи официално в длъжност, а РЗИ – Пазарджик отбеляза Световната седмица на кърменето съвместно с Алианс на българските акушерки. В Пещера акушерката Благовеста Костова изнесе лекция на тема: „Кърменето –  стъпка по стъпка“. Пожар избухна край Ветрен и унищожи близо 2000 декара.  5 пожарни коли от Белово, Септември и Пазарджик се включиха в овладяването на огъня.

Иновативна онлайн платформа за пациенти стартира Онкологичният център на МБАЛ Уни Хоспитал-Панагюрище в навечерието на 7-ата годишнина от създаването си, която позволява на болните да имат системно бърз и удобен контакт с лекуващия си екип, да бъдат проследявани, информирани и консултирани. Сребърни пафти с инкрустирана в тях икона, свещенически пафти с гравюри от антрацитно черен рог, пафти с филигран от злато и съвършени детайли, които се виждат в пълния им блясък само с лупа – това са само част от уникалните артефакти, които посетителите на Двореца – Балчик имаха възможност да видят през август в изложбата „Златарството в Панагюрско – традиция и развитие“.

Община Сърница започна изпълнението на проект „Нулеви отпадъци – въвеждане на добри практики за превенция генерирането на битови отпадъци чрез обучения за компостиране и създаване на обществен екологичен център, а 18-годишният Стивън Гагов от Сейнт Питърсбърг в американския щат Флорида, изкара едномесечен стаж в МБАЛ-Пазарджик като доброволец. Д-р Александър Соколов от Пазарджик е лекарят от екипа на ВМА пък, който летя до Скопие, за да върне в България българския гражданин Драгомир Андонов – един от нападнатите наши футболни фенове преди началото на футболния мач от Лигата на конференциите в Северна Македония. Община Брацигово закупи нов лекотоварен автомобил по проект „Патронажна мобилност за доставка на топъл обяд в община Брацигово, с който от администрацията имат амбицията да се подобри социалната услуга на Домашен социален патронаж. Със заповед на министър-председателя Николай Денков за нов заместник-областен управител на област Пазарджик беше назначен Стефан Димитров от адвокатска колегия Пазарджик.

От РИОСВ – Пазарджик изнесоха информация че са изпратили за лечение и възстановяване седем защитени птици – щъркели, а други четири са били върнати в природата. Девет души се оказаха в ареста след акция за 6 килограма злато в Пазарджик. През август се проведе 5-тият национален фоклорен събор на теснолниейката „С хорá и песни край релсите тесни“. Традиционната среща на любителните на народното творчество и приятелите на теснолинейката се проведе отново във втората събота на август. Председателят на фондация „Ви Арт“ Вили Тодорова представи най-новият си проект  – „Култура Пз“ с цел стимулиране на инициативността, самоорганизирането, младежкото творчество и изявата на младите хора. В урологичното отделение на МС „Здраве“ първи въведоха лапароскопския метод за лечение на урологичните заболявания в областта.

Нов път свърза Сърница с Орлино, а 105 състезатели от 20 държави мериха сили в Световното по бадминтон, на което Пазарджик бе домакин. В последния летен месец Атолука се превърна в голяма сцена за млади и стари по време на традиционния събор, а възпитаникът на Спортното училище в Пазарджик Мариян Палев спечели бронз от европейската купа за младежи в Скопие. „Асарел-Медет“ раздаде 194 награди за професионализъм и дългогодишен стаж.

По повод професионалния празник на миннодобивното предприятие – Деня на миньора, фирмената секция „Футбол“ възобнови традицията за провеждането на турнир по мини футбол, а членове на Регионален клуб „Традиция“ – Панагюрище представиха атрактивни демонстрации пред сцената на Панагюрски колонии. Пазарджиклията Димитър Марков от Модел яхт клуб – Пазарджик спечели две световни титли на Световното първенство в Словакия, а Европейската прокуратура започна разследване на възможни злоупотреби при два проекта за обновяване на българските железници.

Кметовете на общините Велинград, Сърница и Ракитово Костадин Коев, Неби Бозов и Георги Холянов заедно с народния представител от „Продължаваме промяната-Демократична България“ Васил Тодев се обявиха срещу добива на волфрам, а малко по-късно през месеца директорът на РИОСВ-Пазарджик прекрати процедурата за добив и преработване на волфрамсъдържащи руди от находище „Грънчарица център“.  Кметът на община Брацигово Надежда Казакова и областният управител на Пазарджик Валентина Кайтазова прерязаха лентата на възстановения мост на р. „Луда“ в село Козарско, община Брацигово. , а със заповед на Министъра на вътрешните работи старши комисар Даниел Луков оглави Областната дирекция на МВР в Пазарджик.

Историческият музей в Панагюрище създаде свой YouTube канал, а през август учителските заплати се увеличиха с 15% със задна дата от 1 януари 2023-та. Гражданско сдружение „Развитие за Пазарджик“ заяви участие в предстоящите местни избори на 29 октомври, а д-р Цоко Цоков събра най-широка подкрепа в редиците на столетницата и беше определен за кандидат на местната организация на БСП за кмет на община Пазарджик.

Точно на 15 август във винарска изба „Вила Мелник“ в с. Хърсово, започнаха снимките на втория сезон на сериала, продуциран от Българската национална телевизия – „Вина“., а страната ни бе домакин на Европейското първенство по дебати – най-голямото състезание по парламентарни дебати в Европа, което събра над 560 студенти от всички елитни университети на стария континент.

Над 2 000 души – последователи на Петър Дънов от цял свят, се включиха в посрещането на Слънчевата Нова година с танца Паневритмия в Рила. Апелативният съд постанови, че нов състав на Окръжен съд Пазарджик ще гледа отново делото за убийството на Моника от Братаница. В последната неделя на август се проведе 66-тото издание на традиционния събор на Юндола, а с подкрепата на „Асарел-Медет“ Панагюрище отново посрещна световният тенис на маса. Двадесетгодишната Мартина Тряскова спечели титлата „Мис Пазарджик – 2023“ , а преподавателят по история Илия Михайлов и съпругата му Валентина създадха изцяло нов училищен сайт на СУ „Георги Брегов“ в Пазарджик.

На 67-ми километър от АМ Тракия полицията залови 34- годишен сръбски гражданин, превозващ 80 човека нелегални мигранти. ФК Хебър привлече атакуващия 25-годишният австрийски полузащитник Марсел Канади, а в Батак организираха шествие с искане за отделяне от Нова махала и Фотиново. Държавата обяви, че ще оборудва още химико-токсикологични лаборатории, в които да се изследва концентрацията на алкохол и наркотични вещества в организма, като целта е резултатите да излизат в срок до една седмица. Регионалният исторически музей спечели финансиране за разкопките в Юнаците, а Кабинетът започна подготовката за организация на изборите за общински съветници и кметове на 29 октомври.

В Пещера се проведе четвъртият детски футболен турнир „Peshtera cup 2023“, а момичетата от мажоретен състав „Мистерия“ при Обединения детски комплекс в Пазарджик световни шампионки. Два проекта на Община Пещера получиха одобрение за модернизация на образователната среда с финансиране по Националния план за възстановяване и устойчивост, а в Ракитово се проведе първата родова среща на един от най-големите родове – Пелевия. 70-годишна пациентка беше оперирана с ново поколение лазер за разбиване на камъни, с беше оборудвано Урологичното отделение в„МБАЛ-Пазарджик“. Взехме си и последно сбогом с началника на Очното отделение на на здравното заведение д-р Анастас Коруев, който напусна този свят на 58-годишна възраст след тежко боледуване. Убиха бизнесмена Алексей Петров. 33-годишна учителка от Пазарджик беше открита мъртва в личния си автомобил в Приморско.