На 5 януари отбелязваме края на започналите на 25 декември „мръсни дни“ –  така се наричат „некръстените“ дни, в които новороденият Исус Христос все още не е получил Светото Кръщене. Денят е познат сред народа още като Попова Коледа или Водокръст. Имен ден празнуват Кръстьо и Кръстина. 

В православните храмове се отслужва служба, попът кръщава водата, като в нея пуска кръст. После със светената вода и китка босилек той ръси къщата, за да изгони лоши, нечисти сили и болест от нея. Домакините слагат паричка в котлето със свещена вода. Утре – на Богоявление, попът хвърля кръста в реката или водоем.

В различните населени места, мястото е различно, но традиционно. В Пазарджик на Богоявление кръстът ще бъде хвърлен във водите на р. Марица в 11 часа, в района на моста, както всяка година. Това ще се случи след тържествената архиерейска света литургия и литийното шествие, което ще тръгне от катедралния храм „Успение Богородично“. 

Празничната Златоустова света Литургия в катедралния храм ще започне от 09:00 часа, а в 10:30 часа от църквата ще тръгне литийното шествие до р. Марица, където ще се отслужи Велик Богоявленски водосвет на брега на реката и ще се състои самият ритуал по хвърляне на кръста във водите. Желаещите да участват в изваждането на Богоявленския кръст все още могат да се запишат при клисарите в храма.

Смята се, че в нощта на Зимния Кръстовден срещу Йордановден, небето се отваря, но само праведните могат да го видят и пожелаят ли си нещо – ще се сбъдне. Вярва се, че на този ден животните и птиците проговарят с човешки глас, а всички реки и поточета спират за миг, за да се пречистят и потекат отново. Днес на масата се слагат само постни храни – боб, зеле, сарми и плодове.