Тези мерки ще бъдат въведени на два етапа през пролетта и лятото

Изглежда 2024 г. най-накрая ще бъде годината, в която Венеция ще въведе своите радикални туристически мерки с оглед ограничаване на неприятни и неустойчиви явления като еднодневни пътувания и пренаселеност. Медийните заглавия гъмжат от съобщения, че градският съвет има за цел да ограничи пешеходните туристически групи до 25 души и да забрани високоговорителите на гидовете, които ги водят. Планът е това ограничение да се въведе от юни, когато започва сериозно туристическият сезон. Идеята е да се противодейства на процеса на превръщане на защитения от ЮНЕСКО исторически град в тематичен парк, който съществува само за забавление на посетителите. Туристическите групи няма да имат право да спират по мостове и тесни улички.

Високоговорителите също ще бъдат изключени

Новите разпоредби ще последват два месеца след въвеждането на входната такса за отдавна пивоварна, която се сблъска с множество закъснения и отлагания, откакто идеята беше пусната за първи път преди пет години. Еднодневните екскурзии трябва да очакват да платят 5 евро за посещение на историческото ядро ​​в лагуната.

Разпоредбите относно тавана за туристически групи, които също се стремят да се борят с пренаселеността и шумовото замърсяване, ще се прилагат за същинската Венеция, както и за близките острови Мурано, Бурано и Торчело, които също са популярни дестинации за странични пътувания.

Съветникът по сигурността Елизабета Пеше описа разработката, цитирана от Yahoo!Life, като „важна мярка, насочена към подобряване на управлението на групи“, както и „насърчаване на устойчивия туризъм и гарантиране на защитата и безопасността на града“.

Очевидно музеите на Венеция са по-напред, тъй като вече са ограничили групите посетители до 25 души наведнъж.

Миналата година ЮНЕСКО призова италианското правителство да „осигури най-голяма отдаденост“ за справяне с „дългогодишните проблеми“ в града и препоръча поставянето на Венеция в списъка на застрашените места.