Тенденцията към намаляване на браковете се забелязва от години, а изминалата не е изключение, сочи справка на ГРАО – Пазарджик. Само 470 са новите брачни двойки в общината. 403 от тях са избрали да положат клетвените си подписи в Ритуалната зала на Младежкия дом, изнесените ритуали са общо 18. 48 двойки са си казали заветното “Да” в чужбина, а най-куриозният брак е сключен в Затвора. Той е само един, а младоженецът все още е зад решетките. Местата за публично сключване на граждански бракове в Община Пазарджик са: Ритуална зала, Централна сграда на Регионален Исторически музей, Етнографска експозиция към Регионален Исторически музей, къща-музей  „Константин Величков“, къща-музей „Станислав Доспевски“ и къща-музей „Георги Герасимов“.

На основание чл.44, ал. 1, т. 14 от ЗМСМА във връзка с чл. 8, ал. 3 от Семейния кодекс и чл. 35, ал. 3 от Закона за гражданската регистрация  бракове се сключват и в ресторанти на територията на град Пазарджик. Най-желан е ресторант Фазанария с пет бракосъчетания на място, следван от Тайгър Хаус, Форум и Фемили с по четири двойки.

Браковете, сключени чрез съдебно решение, между непълнолетни са 10.

Брак между български и чужденец гражданин сключен в Община Пазарджик са 12. Смесените двойки са довели в общината двама от Германия и по един от Казахстан, Руска Федерация, Турция, Швейцария, Испания, Чешка Република, Грузия, Сърбия, Украйна и Северна Македония.

Седем наши съграждани са влезли в брачен съюз във Великобритания, толкова са и тези подписали брак в Турция, дванадесет са в Германия, петима в Гърция, по три брака са сключени в Австрия, Испания и САЩ, а по един във Франция, Белгия, Виетнам, Дания, Италия, Кипър, Косово, ОАЕ, Полша, Русия и Словашка Република.

За сравнение през 2022 г. общият брой на сватбите е бил 530, като 62 от тях са станали в чужбина. В Пазарджик са били сключени 20 смесени брака, в резултат на това тук са дошли да живеят трима граждани от Руската Федерация, по двама от Турция, Гърция и Австрия и по един от Северна Македония, Косово, Мадагаскар, Германия, Великобритания, Румъния, Бразилия, ОАЕ, Филипини, Перу и Бенин.

През 2018 г. : 645 пъти звуча Менделсон в Пазарджик, от тях два в Етнографската сбирка и веднъж в МБАЛ „Здраве“

Статистиката: 1095 двойки слушали Менделсон лани, най-малко в Белово, най-много в Пазарджик

В Пазарджик: Булка се венча в черна рокля като Сара Джесика Паркър