Иванка СТЕФАНОВА, гл. експерт „Образование“ към Община Брацигово

В Денят на земята, в Брацигово бе даден старт на Националното турне по шахмат „Асеневци“. Шахматният клуб „Асеневци“ посети красивия град Брацигово, като начало на своето Национално шахматно турне „Асеневци“ за 2024 година.

Събитието се проведе под патронажа на г-жа Надежда Казакова – кмет на община Брацигово и МКБППМН – Брацигово, а участие взеха деца от НУ „Васил Петлешков”, ОУ „Христо Ботев“ – Исперихово и СУ „Народни будители“. Това е третата поредна година, в която клубът организира най-мащабния шахматен проект в страната с цел да популяризира шахмата сред младите хора. Събитието в Брацигово събра деца от цялата община, които споделиха своето вълнение и желание да се потопят в света на шахмата.

Шахматен клуб „Асеневци“ предложи различни дейности, насочени към развиването на уменията и интереса към шахмата на младите участници. Сред тях беше открит урок, който запозна начинаещите с основните правила и стратегии на играта, отборна и индивидуална игра. Важна част от деня беше сеансът на едновременна игра, където децата имаха уникалната възможност да се изправят срещу професионални треньори. Това не само ги мотивира, но и им позволи да приложат наученото в практика. Завършекът на шахматния празник бе раздаването на ваучери за безплатен 4-месечен курс по шахмат с професионалните треньори на ШК „Асеневци”. Това дава възможност на всички участници от общината да продължат своето обучение и развитие в интелектуалната игра. Шахматен клуб „Асеневци“ оставя след себе си серия от обучения и празненства в различни общини по време на своето национално турне, което ще продължи с учебен лагер, преди да завърши с голям турнир за излъчване на шампионите.

Посещението в Брацигово бе на открито, сред пролетната зеленина на площад „Централен“ и съчетан с още един бележит ден – 22 април международния ден на земята и ознаменувано с голям интерес и вълнение от децата, които активно се включиха във всички дейности и изразиха с усмивка своята радост от тази възможност. „Асеневци“ продължават своята мисия да прави шахмата достъпна и интересна за всеки млад човек в България, подкрепяйки равния шанс и безплатното обучение в този благороден спорт.