В 50-тото Народно събрание може да има и седма политическа сила. Това е партия „Величие“, чийто резултат не беше предвиден от нито една социологическа агенция преди изборите. На пръв поглед може да изглежда странно, но не и за тези, които активно следат изявите на Мартин Карбовски в неговия ютюб канал. Там един от най- често канените гости е именно полк. Марков, а напоследък и Михайлов. Всеки от тях има своя бекграунд и не стъпва на празно място в политическото пространство. Още преди година Марков беше популярен сред хората, които предпочитат да се информират от интернет, а не от традиционните медии и бе изненада само за тях и социолозите. В нашата област поне при 55% от обработените протоколи новото политическо формирование не минава 4%-та бариера, но в Северна България и чужбина има рекордно добър резултат, като оставя след себе си много от добре познатите ни политически субекти.

Полковник Марков в същност е подполковник. Той е бивш служител на Националната служба за сигурност (НСО)  и е работил в НСО между 1993 г. и 2007 г. и има редица участия в медиите, като често е представян като експерт по националната сигурност. Ако отделите от времето си и го гледате в някое от медийните му участия ще установите, че говори от позицията на последна инстанция, като човек отлично запознат с процесите на задкулисните действия в държавата. Но дали е така или това е само маската, която му осигури доверието на немалко бивши Възрожденци и отцептници от Има такъв народ. Човек би казал, че те с основание са го последвали, защото основният му лайтмотив е всички досегашни управници трябва да са в затвора. Нещо, което се споделя от голяма част от населението в страната. След поредицата от казани и недоказани твърдения за извънбрачни деца, кражби за милиони и т.н. българинът е готов да се вдигне и на революция. И ако не става дума за всички,  то вече е ясно, че има едни 4-5%, които са готови да го направят.

Партия „Величие“ е създадена на 25 март 2023 г.. Неин съосновател е създателят на туристическия атракцион „Исторически парк“ в община Ветрино Ивелин Михайлов.

Още преди 5 години разследване на „Капитал“ показа, че строителството на „Исторически парк“ е било финансирано чрез финансова пирамида. Впоследствие хората, ангажирани с него, започнаха да изкупуват имоти в близкото село Неофит Рилски и да строят различни съоръжения. През май след запитване на депутата от ПП-ДБ Ивайло Мирчев стана ясно, че МВР извършва най-малко две проверки, свързани със селото.

До 2023 г. Ивелин Михайлов поддържа близки отношения с лидера на „Възраждане“ Костадин Костадинов. В момента обаче отношенията между двете партии изглеждат по-скоро обтегнати. Партията заема популистки, евроскептични и проруски позиции. „Партия „Величие“ е създадена с цел да защити създаденото от обединени българи, които с труда си заедно променят страната ни към по-добро“, пише на сайта на партията. Както Михайлов, така и Марков са изключително активни в социалните мрежи. Основаната от Михайлов група „Свободна и мирна България“ има 30 хил. членове във Фейсбук и организира протести срещу военната помощ, която България предоставя на Украйна.

В „Здравей, България“ тази сутрин

„Ние сме близо до хората, които искат да свършат работа. В страната има много хора, които заявяват позиции, но вършат малко работа. Искаме да спрем с формирането на нови политики и създаването на нови закони и да следим за спазването на старите“, обясни Ивелин Михайлов.

По думите на бизнесмена-политик България има „перфектно законодателство, което уточнява по какъв начин трябва да се спазват редът и законността в страната“. „Но то не се спазва. Затова, каквото и да променяме, ако същите процеси продължават – ние няма да имаме грам напредък. Ние знаем конкретните проблеми и искаме НС като орган, който трябва да контролира изпълнителната власт, трябва да установи защо се случва това нещо. Имаме конкретни идеи и предложения. Основната ни функция е да работим за България. До момента не сме видели някой да прави това“, подчерта Михайлов.

„Ние сме парламентарна република. А България не се управлява от парламента. Тоест, първо трябва да върнем парламентарната република на дневен ред. Второ – да осветим процесите и философията, чрез които се взимат управленските решения. Откъде се взимат тези решения, кой ги взима и какви са резултатите от тях. Това ще осветим“, коментира Николай Марков въпроса каква е амбицията на партията му в НС. Той подчерта, че „чисто коалиционно няма да подкрепят мандатоносител, но тематично може да се търси подкрепа“.

„Величие“ ще участват в тематични коалиции по теми, допълни идеологът на сензацията на последните избори. „Но ние не познаваме в момента желанията на другите в парламента“, заяви Михайлов. Той бе категоричен, че не биха подкрепили създаването на каквото и да било правителство.

„Насочени сме към икономиката на България, която трябва да започне да продуцира“, заяви още той. „България като държава е фалирала и няма възможност да си изпълнява основната функция като държава, добави идеологът на партията Михайлов. А според официалния й лидер Николай Марков данните на Министерството на финансите били фалшифицирани.

„По линия на Украйна имаме различия с „Възраждане“. Костадинов иска да помагаме на Русия, а ние сме за неутралитет. Ние сме за да останем в НАТО и ЕС, категорично и ясно. Ние не сме евроатлантици. Ние сме българи и за нас сега това е най-доброто решение“, заяви още Ивелин Михайлов.

Той уточни, че с ГЕРБ работят добре във Ветрино, но националната политика на ГЕРБ била „пагубна“.

Бизнесменът-политик отрече публикациите в „Капитал“, че поддържа въоръжени отряди под прикритието на спортен клуб. Според него спорът му с издателя на „Капитал“ е заради желанието на Иво Прокопиев да постави ветрогенератори във Ветрино – общината, от която тръгна „Величие“.

Михайлов отхвърли твърденията и че създаденият от него „Исторически парк“ е финансова пирамида.

„Направихме най-впечатляващата кампания за изминалите 35 години“, заяви в друго интервю за БНР полк. Николай Марков.

Понесохме много шамари„, подчерта той.  „Нас не ни гледат с добро око. Цялата кампания, която се разви срещу нас, беше и от системните, и от опозиционните партии. Най-голямата атака получихме от „Възраждане“. Ние не се борихме за техните гласове. Ние се обърнахме към негласуващите хора.“

Марков обеща „еталон на европейско политическо говорене за начало“. „Тази провинциална агресия в българския парламент мислим да я приключим“, изтъкна той. „В парламента ще катастрофират два свята. Там в момента се намира тази дълбока провинциална агресивна посредственост, която нас ни смущава да дефилира от трибуната на тези институции.“

Запитан дали при някаква хипотеза биха оспорили финалните резултати от парламентарните избори, лидерът на „Величие“ обясни, че ще реагират още по-остро от действия по съдебен ред, „ако има фрапантни случаи, в които някои хора си позволяват да използват държавата като бащиния“.