Изборните проктоколи в ЦИК са преброени на 100% и вече имаме яснота как ще изглежда 50-ото Народно събрание и кои формации колко представители ще изпратят в Европейския парламент. Първа политическа сила в следващия парламент ще бъде ГЕРБ-СДС, които на вота в неделя са изкарали 24,7%, като за тях глас са дали 530 602 души. Като втора политическа сила се нарежда Движението за права и свободи (ДПС) с подкрепа от 17,07% (366 562 гласа), а на трето място остава коалицията „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) – 14,33% (307 848 гласа).

В 50-ото Народно събрание ще попаднат още четири политически сили: „Възраждане“ – 13,78% (295 915 гласа), „БСП за България“ – 7,06% (151 557 гласа), „Има такъв народ“ – 5,96% (127 986 гласа) и новата формация – партия „Величие“ – 4,65% (99 852 гласа). За „Не подкрепям никого“ гласа си са дали 63 911 души, участвали във вота за Народно събрание.

Математическите сметки показват, че в следващото Народно събрание ГЕРБ-СДС ще имат 68 народни представители; ДПС – 45; ПП-ДБ – 40; „Възраждане“ – 38; БСП – 19; ИТН – 17 и „Величие – 13.

От вота ГЕРБ-СДС са първа политическа сила в 23 многомандатни избирателни района в страната. ДПС печелят в шест – Кърджали, Силистра, Смолян, Търговище, Шумен и Разград, както и при вота на българите в чужбина. ПП-ДБ имат най-висок резултат на две места – в столичните 23-и и 24-и многомандатни избирателни райони в страната.

Как ще се разпределят осемте мандата за нашия избирателен район?

ГЕРБ – СДС

По всяка вероятност партията на Бойко Бориов ще успее да вкара трима депутати в 50-ото Народно събрание, това са водачката на листата и добре позната в областта Екатерина Захариева, ексобластният управител и депутат Стефан Мирев и юристката Дафинка Семерджиева. Но ако това не се случи, за София ще заминат Екатерина Захариева и Стефан Мирев.

ДПС

Със сигурност ще има двама депутати като на първо четене става дума за Искра Михайлова и Небие Кабак. Искра Михайлова обаче фигурира и в листата за Европарламента и е вероятно да предпочете да отиде в БРюксел, а това означава, че на мястото ѝ в Народното събрание от нашата област ще отиде Осман Мурадов.

Възраждане

По традиция нашата област успява да събере гласове за да изпрати един депутат в Народното събрание и това ще бъда Стоян Таслаков, който е водач на листата.

БСП за България

Драгомир Стойнев ще представлява за пореден път областта в Народното събрание, но да не забравяме, че той е водач и в Стара Загора и ако предпочете да влезе в Парламента от онзи избирателен район, от Пазарджик ще замине Петя Цанкова, втора в листата на столетницата.

Има такъв народ

За първи път от няколко години насам ще имаме и депутат от партията на Слави Трифонов. Този път това е ексзам.-председателят на Народното събрание имунологът Андрей Чорбанов.

ПП/ДБ

Коалицията ще има един представител от Пазарджик и това е Йвайло Шотев.