Първият задвижван с произведен в България водород автобус и първата водородна електрическа кола ще бъдат в Пазарджик на 21 юни, петък. Това е част от обиколката на демовозилата, която стартира на 16 юни в София, а след Пазарджик ще достигне и до Стара Загора. Проектът е част от инициативата „Дни на водородната електромобилност в България“, чийто организатор е Българска асоциация за водород, горивни клетки и съхранение на енергия (BGH2A), с финансовата подкрепа на Съвместно предприятие „Чист водород“ и по проекти JIVE 1 и 2 за 300 нови автобуса с горивни клетки с нулеви емисии.

Водородният електрически автобус Toyota Caetano и първата водородна електрическа кола в България – Hyundai NEXO ще покажат своите възможности. Автобусът ще премине и през Пазарджик на 21 юни, където ще бъде на разположение на любопитните пред сградата на общината от 12:30 часа. След това роудшоуто ще се отправи към Стара Загора, където гражданите ще имат възможност да се качат на водородния автобус на 26 юни по маршрута на автобусна линия номер 20.

В допълнение към водородния автобус, шофьорите в Пазарджик и Стара Загора  ще могат да тестват и първата водородна кола в България, закупена по проект на Центъра за компетентност „Хитмобил“, финансиран от Европейския фонд за регионално развитие за периода 2014 – 2020 г. по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“.

Автобусът не отделя никакви емисии, като зареждането му отнема 9 минути. Пробегът на напълно зареден автобус достига 400 км. Превозното средство използва 60-киловатова (кВт) горивна клетка, 180 кВт двигател и 44 кВтч батерия.

Водородният автомобил е модел Hyundai NEXO, който предлага 600 км пробег при 6 минути зареждане. Превозното средство е оборудвано с 95 кВт горивна клетка, 120 кВт двигател и 1,56 кВтч литиево-йонен акумулатор.