В края на май градският съвет на Марбея прие набор от ограничения с цел насърчаване на по-цивилизовано поведение от посетителите на многобройните плажове. Това включва множество санкционирани нарушения, но това, което привлече най-голямо внимание от страна на обществеността и медиите, беше заплахата от глоба с колосалните 750 евро на всеки, който бъде хванат да уринира в морето . Нещо повече, рецидивистите, които не могат да сдържат естествените си пориви, ще бъдат изправени пред заплащане до 1500 евро.

Дори повече от размера на самата финансова санкция, предполагаемото престъпно деяние предизвика много реакции на недоверие, сарказъм и подигравки.

Испански телевизионен репортер дори отиде на импровизирана мисия за проучване на общественото мнение по плажовете на Марбея, за да разбере какво мислят хората там за това.

„Кой ще разбере?“ попита един мъж, който призна, че е пикал в морето повече от веднъж. „Медузата? “ Друг човек беше също толкова озадачен: „Ще има ли полицаи нащрек? Просто не го разбирам.“ Това бяха някои от реакциите, както се съобщава в The Guardian.

Общата атмосфера на сарказъм и подигравки трябва да е станала толкова интензивна, че градският съвет на Марбея е почувствал необходимостта да изясни какво означава санкцията.

Длъжностните лица заявиха, че никой спасител или полицай няма да бъде принуден да гадае дали плувците са заети да уринират в морето, преди да им наложи глоба, след като се върнат на брега.

Целта на пакета от санкции, който все още трябва да бъде одобрен чрез обществено обсъждане, за да стане подзаконов нормативен акт, е да регулира поведението на плажа, а не във водата.

Това е мястото, където всичко започва да има смисъл, ако излезете от тази първа асоциация, изскочила в ума ви. Глобите ще важат за хората, които се облекчават, докато стоят на плажа – и това може да означава на пясъка или в морето. Така или иначе е нехигиенично и неестетично, така че е добра идея да санкционирате това поведение.

Уставът обаче не се съсредоточава само върху това да стане номер 1 на плажа, но също така се стреми да ограничи антисоциалното поведение на пясъчните ивици, като пускане на силна музика или на игри с топка по начин, който пречи на другите плажуващи.