Ваятелите Петко Спиридонов, Стоян Учкунов и живописецът Борис Стайков ще открият съвместна изложба “Съзерцания” на 16  юли, от 18.00 ч. в ХГ “Георги Машев” в Пазарджик.

Всеки от тях е доказан майстор в своята област, но и човек с много други дарби. Учкунов е скулптор, но и умел реставратор, а художникът Борис Стайков за първи път ще покаже и творби от камък.

Борис Стайков е роден през 1971 г. в Пещера, той е магистър по графичен дизайн и визуална комуникация от Нов Български университет.

“Скулптурата е път без начало и без край. Съзерцанието е част от пътя, то ни помага да се доближим до него, да пропукаме времето, да усетим емоцията и всъщност да се докоснем поне за миг до Божественото.” – казва Борис Стайков. “Тримата ви предлагаме творби, които могат да се обяснят само със стих:

„Върти ни живота под жаркото слънце

и трием нозе от горещия камък…

Но щом вечерта от небето се спусне,

ще взема тромпета и ще седна на прага.

Стига край тия стени съм се лутал

като звън на пробита камбана.

Трябва да свиря,

трябва да срутя тишината –

само викът да остане…“

/Б. Христов/

Стайков е живописец с пъстра палитра, боравещ със специфични цветови съотношения и петна. Играещ си с форми и поетични кодове. За художника хоризонта на измерване на пространството е винаги отвъд. Според Борис Стайков “Скулптурата е триизмерно изследване на формата и изисква различен фокус. Извайването на материала и обследването на процесите, свързани с изваждането на бял свят на смисли и образи, носи нови предизвикателства в работата с обемите и пластичните изразни средства.” – казва той. „Eдинственият полезен подход към живота е да познаваш себе си“, казва френската скулпторка Луиз Буржоа, чийто стил определят като „емоционален индивидуализъм“. Тя описва процеса на създаване на скулптурата като „борба до край“.

В настоящата изложба борбата е в началото и най-хубавото е, че тепърва предстои да се запознаваме с нови обекти от артистичния свят на художника Борис Стайков.

Борис Стайков и Стоян Учкунов

Стоян Учкунов е автор на монументални паметници и кавалетна пластика. Участник е в редица национални и регионални изложби у нас и в чужбина. Работи в областта на синтеза на скулптура и архитектура, паркова скулптура, пластични решения за интериор, както и реставраторска работа. Ученик на големия български скулптор Благой Илиев. Негови по-известни скулптурни обекти са: скулптурен ансамбъл „Момчил войвода – Родопският цар“ в Златоград; „Св. Георги“, скулптура при манастира в Белащица; Херакъл (Херкулес) в Пловдив; ,,Тракйски конник“ в Ново село и др. Активно участва в реставрация на обекти от Стадиона на Филипопол, който се намира под главната пешеходна улица в Пловдив, както и в реставрацията на елементи от мозайки и др. в Епископската базилика (Голямата базилика) и в Малката базилика в Пловдив. Изпълнявал е и реставрационни дейности в крепостта Мезек и обекти в с. Гиген.

Петко Спиридонов е добре познат на пазарджишката публика, той е автор на кавалетна пластика и няколко паркови скулптури в парк „Острова“ гр. Пазарджик, две от които в „Градината на света“ и в с. Калугерово.

Малката пластика е в различни материали -дърво, месинг, желязо, камък. Най-често идеите, които реализира, са или от ежедневието или свързани с легенди, митове и  символи от българската или световна митология.

Те са израз на народопсихологията, религията, философията и научните постижения на човечеството.

Стремежът му е да вникне, пресъздаде и подскаже тайното – езотерично послание,  което те носят през вековете…”Всяка творба е  интелектуален мост между автора и зрителя.” – казва Петко Спиридонов. “Чрез допира си с изкуството, ние вникваме в себе си и пробуждаме духовността си…”

Петко Спиридонов има многобройни участия в национални и регионални изложби по скулптура, както и много самостоятелни изложби .

Носител е на много награди.

По време на откриването на изложбата ще чуем и много стихове, които ще ни прочетат писателката Цветанка Чучева и Стоян Йовчев.