Третият етнофестивал „Културата на бъдещето и бъдещето на културата“ вече е на прага, той ще бъде открит 27 май, а в него ще вземат участие и изпълнители от Турция, Македония, Босна и Херцеговина. За първи път ще имаме международно участие, похвалиха се организаторите, които смятат, че по този начин събитието ще добие още по-голяма пълнота и уникалност. Етносите, които живеят в мир и разбирателство на територията на красивия родопски град са умалена карта на Балканите като цяло, казва и кметът Георги Козарев. Фактът, че тук живеят наследници на толкова различни и богати култури говори за това, че сме създали общност, в която с помощта на нашите традиции спомагаме за сплотяването и духовното обогатяване на местното население, допълва градоначалникът.

Той е особено горд от това, че е поставил основите на културното събитие, което несъмнено допълва богата палитра от прояви планирани от общинското ръководство. Няма по-добър начин да се работи за единството на петте етноса от Пещера, от фестивал, който съчетава в себе си минало, настояще и трасира бъдещето на децата ни. „Култура на бъдещето и бъдещето на културата“ вече е емблема за етническа толерантност. Фактът, че в него ще вземат участие и ансамбли от други балкански държави му предава особено очарование и гради мостове към целия останал свят.

Освен музиката, пещерци ще видят и детските конкурси за рисунка, литературен форум, карнавал, етнографски изложби и традиционната демонстрация на лакомства, характерни за различните етнически групи.