Пет нови линии открива нискотарифната авиокомпания Wizz Air, съобщиха днес от летище „София“. Дестинациите са до Кьолн (Германия), Бари (Италия), Неапол (Италия), Женева (Швейцария) и Меминген (Германия). Компанията ще позиционира и пети самолет в София.  Официалното откриване на линиите ще е в понеделник, 27 юли.

По-строги санкции ще бъдат налагани на авиокомпаниите при неспазване на правата на пътниците. Това реши кабинетът на редовното си заседание днес като одобри промените в Закона за гражданското въздухоплаване. Измененията ще бъдат предложени за разглеждане на Народното събрание.

Предвидено е да се глобяват въздушните превозвачи, които не предоставят право на обезщетение или съответна помощ на пътниците в случай на отмяна или закъснение на полет, или при отказан достъп до борда на самолета. Превозвачите, които не изпълняват задълженията си да информират пътниците за техните права и не отговарят на техните жалби, също ще бъдат санкционирани.

Предложено е да се въведат санкции за авиокомпания, която не информира за крайната цена на услугите с включените в нея тарифи и такси, и по този начин нарушава задълженията си към пътниците. Предвидени са наказания за въздушните превозвачи, който не предоставят тази информация без дискриминация по отношение на националността, както и мястото на пребиваване на потребителя. Част от предвидените промени ще засегнат законовите текстове, свързани с отговорността на превозвача към щети, причинени при транспортиране на багаж.

Предвидените изменения в Закона за гражданското въздухоплаване са част от предприетите мерки за засилване на ефективния контрол върху прилагането на общите правила за обезщетяване и помощ на пътниците в Европейския съюз, посочват от правителствената пресслужба.