Петдесет каба гайди ще огласят местността Свети Илия край Равногор утре, когато в десет часа сутринта ще бъде даден стартът на двудневното надсвирване с родопския музикален инструмент, съобщиха организаторите на проявата, която ще протече за втори път под патронажа на Валя Балканска.

Участниците в надсвирването са разпределени в три възрастови групи – детска до 14  години, за младежи от 14 до 21 години и за възрастни – над 21 години. Все още не е ясно кой ще грабне наградите в тези категории, но призове ще има и за най-малък и най-възрастен участник.

През целия съботен ден ще бъдат изслушани всички, които са се записали за надсвирването, а в неделя на център ана Равногор ще бъде гала-концертът на отличените. Освен гайдари, зрителите ще слушат и изпълнения на фолклорни ансамбли и групи, които също са дали заявка за участие в надсвирването.

Регламент за конкурса

Задължително условие за българските участници е изпълнението им да е на КАБА ГАЙДА. Участниците се разпределят в три възрастови групи и изнасят изпълненията си при следния регламент:

До 14 год. – свободно изпълнение в рамките на 5 минути

От 15 год. до 20 год. – задължително изпълнение на бавна и бърза мелодия в рамките на 6 минути

Над 21 год. – задължително изпълнение на бавна и бърза мелодия в рамките на 7 минути

Изпълненията се оценяват по възрастови групи от жури, определено от учредителите на Фондация “Гайдарско надсвирване – Равногор” и се оценяват по точкова система с максимален брой 10 точки по следните критерии : 1.Стилови особености 2.Чистота на изпълнението 3.Техника на изпълнението При равен брой точки журито извиква тези участници и по зададена от Председателя на журито тема същите ще се надсвирват, като импровизират в рамките на 2 минути. Участниците от всяка възрастова група ще бъдат класирани според оценките на журито и събраните точки, а победителите с първи, втори и трети места ще бъдат наградени с парични и предметни награди.

* На снимката – Ангел Узунов, надеждата на Равногор за награда и в тазгодишното надсвирване.