В имунизационния кабинет на РЗИ Пазарджик от 29 септември започва прилагането на противогрипната ваксина Инфлувак /Influvac/,  сезон 2015-2016 г. Медицинската консултация, ваксината и поставянето й са на обща стойност 10,80 лв. Заплащането се извършва на Гише1 /за обслужване на клиенти/ на нулево ниво в сградата на РЗИ, а имунизацията – на ет. 1 стая № 112.

Работното време на имунизационния кабинет е от 9.30 до 16.00 часа /без прекъсване/. Очаква се най-често циркулиращите щамове през новия есенно-зимен сезон да бъдат:

– щам A /H1N1/ Калифорния/ – «наследник» на свинския грип,

– щам A /H3N2/ Швейцария/

– щам B /Пукет/.

 По препоръка на СЗО и ЕС тези щамове са включени в сезонните противогрипни ваксини. Нито една от съставките на ваксината не може да причини грип.

Профилактиката с противогрипни ваксини е основно средство за предпазване от заболяване от грип и от възникнали усложнения, свързани с него. Ваксината се препоръчва за ежегодна имунизация през предепидемичния сезон (октомври-ноември) на:

– лица, които, по причина на възрастта си или поради наличие на предразполагащи заболявания, са изложени на риск от усложнения при заболяване от грип;

– лица, чиято професия ги излага на повишен риск от заболяване;

– лица от всички възрастови групи, които желаят да се предпазят от грип.

След поставянето на противогрипна ваксина имунитет се изгражда най-рано след 3 седмици. Ваксините не предпазват от други вирусни заболявания и обикновена настинка. Имунизацията се препоръчва както за здрави, така и за хора, при които заболяването от грип крие риск от усложнения. Това са възрастните над 65 г., всички болни от диабет, астма и хронични заболявания на сърцето, белите дробове и бъбреците.