Миряни от Калугерово днес палят свещ в храма на манастира Св. Николай Чудотворец, който се намира на около два километра от селото и е единственият, който носи името на покровителя на морето в областта ни.
Предполага се, че манастирът е съществувал още по време на кръстоносните походи (XI-XIII век). През 1419 е бил разрушен от турците, но е бил възстановен по-късно. В манастирския двор се пази римска пътна колона с латински надпис от император Юлиан Отстъпник (361-363). Тук са намерени още мраморен римски саркофаг и римски монети.
06manastir1

Древноримската пътна колона.

Калугеровският манастир заема важно място в Българската история. По време на турското робство той е средище на книжовна дейност и място, което често е давало подслон на дейци на революционното движение.
Крепостта е предназначена да охранява  изхода на р. Тополница (пролома). На връх Илинден през 1419 г. зад стените на манастира намират закрила жителите на близките села, когато пълководецът Муса Кеседжия – Яя паша ги опустошил. През XV в. била построена църква, полупотънала в земята. Възродило се селото и занаятите. Манастирът е нападан няколко пъти от кърджалии – в края на XVIII в. и началото на XIX в.
06manastir5
Запазени са каменни плочи с имената на мъченици (Хаджи Никола, Хаджи Стойо от Панагюрище – 3.4.1826 г.). Тук се е укривал с четата си Бейко войвода, роден в селото. Захари Стоянов описва интересни случаи в своите „Записки по българските въстания“. През 1843 г. тук Татар-Пазарджишкият еснаф е победил в битка турците. Тогава манастирът е бил здание на 2 ката с 50-70 стаи. През 1871 г. (юли) идва Васил Левски. Основава революционен комитет в състав: Иван и Никола Ръжанкови, йеромонах Кирил Слепов, Теофил Бейков – учител. В 1818 г. е създадено килийно училище в манастира. Манастирът е средище и на Априлското въстание.
06manastir3
След потушването на Априлското въстание през 1876г. черквата на манастира, заедно с иконостаса и старинните му икони, са опожарени. Манастирът е възстановен отново през 1908 г. Новата църква е посветена на свети Николай Мирликийски – Чудотворец. Тя е висока, еднокорабна базилика с кула-камбанария над западния вход. Днес в манастира е възобновен духовният живот.