След като извършили въоръжния грабеж на 21 декември в офиса на Спас Спасов, четиримата обирджии тръгнали с фолксвагена на Васл Атанасов към Пещера. Това стана известно по време на процедурата по гледането на мярката за неотклонение на Джамал Аликов от Пещера и роденият в Буенос Айрес – Фернандо Хорхе Ферари Кастро.

Прокуратурата в лицето на Окръжният прокурор Васил Малинов поиска двамата да останат зад решетките докато трае цялото разследване за грабежа. Адвокатите им пък настояваха и двамата да бъдат с мярка различна от „Задържане под стража“.

В крайна сметка съдия Ирина Джунева взе аргументирано и справедливо решение да ги остави в ареста. Като причина за това тя изтъкна редица факти.

Двадесет минути след извършването на въоръжения грабеж, по време на който бяха простреляни двама мъже и откраднати 23 500 лв. и злато за осемдесет хиляди лева, четиримата извършители се натоварили на колата на единия от участниците – Васил Атанасов от Пазарджик и тръгнали към Пещера. На входа на града автомобилът бил спрян за проверка от автопатрул. Двамата полицаи поискали личните карти на четиримата мъже и още преди да предприемат други действия, водачът подкарал колата и избягал от подгонилата го патрулка.

Четиримата пасажери, трима от които вече са в ареста не са се върнали на другия ден да търсят документите си за самоличност, напротив. Те наели апартамент в Пловдив, в който са пребивавали почти до момента на своето задържане. Никой от тях не го е напускал дори, за да отиде до магазина.

За разплитането на кълбото по случая са помогнали и двама свидетели, един от които е поискал да бъде анонимен. Пред тях Васил Атанасов е споделил плановете си за грабежа, а след като той бил извършен Джалил търсил помощ за набавяне на фалшиви документи за самоличност, за да излязат зад граница.

20160111_143612

Фернандо Хорхе Ферари Кастро

 

В крайна сметка при извършените очни ставки между задържаните и пострадалите Спас Спасов, Екатерина Христоскова и Тодор Н. е бил разпознат само Васил. Това според съдия Джунева има своето логично обяснение – четиримата нападатели са били с маски по време на покушението и грабежа. По-открито според свидетелите се е оказало само и единствено лицето и очите на Васил. Друга важна подробност е, че мъжете са разговаряли по време на грабежа на испански и пострадалите са чули това. Според показанията им езикът на който са общували маскираните е бил различен от английски, френски и немски.

20160111_143654

Джалил Аликов, на 31 г.

 

За изслушването на покаанията на Фернандо бе нает преводач, който през цялото време бе до него в съдебната зала и му превеждаше дословно всяка дума казана от прокурора, съдията и Джамал.

В крайна сметка стана ясно и това, че Фернандо Хорхе Ферари Кастро е на 39 г. , в Испания живее заедно с родителите си, които са аржентинци, но той се води испански гражданин. В Испания е бил осъждан, но не уточни за какво. Фернандо е завършил средно образование, за разлика от Джалил, който има основно. Той е на 31 г. от Пещера и до момента на извършването н престъплението е живеел и работи в Барселона. Преди да замине за там обаче е успял да натрупа солидно криминално досие, както и третият задържан до момента Васил Атанасов, на 59 г.

Извършеното от четиримата престъпление се наказва по нашето законодателство с присъда от 15 до 20 години затвор, стана ясно от чутото в съдебната зала. В папката с доказателствата са и пръстовите отпечатъци на четиримата мъже, както и редица експертизи, които ще докажат индивидуалната вина на всеки един от участниците в престъплението. Към момента все още четвъртият се издирва.