Министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова похвали работата на ОД МВР – Пазарджик за 2015 г., след като присъства на годишния отчет-анализ на дирекцията. След час и половина висене пред вратите на Областната дирекция, журналистите научиха, че пазарджишката полиция работи в „доста комплицирана обстановка и с доста утежняващи фактори, но работи добре и са постигнати добри резултати“.

По думите на министъра от анализа се вижда, че служителите на дирекцията са постигнали „устойчиво повишаване на показателите на работа през годината“. Румяна Бъчварова определи като успешна и работата на пазарджишката дирекция при откриването на групи нелегални емигранти. „От южната ни граница с Турция всички нелегално преминаващи прекосяват по този маршрут. Направили сме организация, така че те да бъдат спирани, установявани и регистрирани, не само на границата, но и вътре на територията на страната, посочи министърът.

През отчетния период нараства броят на разкритите престъпления, свързани с притежаване и разпространение на наркотични вещества. Това ни дава основание да отчетем постигната по-голяма ефективност в противодействието на този вид престъпления, заяви директорът на ОДМВР-Пазарджик старши комисар Йордан Рогачев.

Той посочи, че през 2015г. са проведени 183 специализирани полицейски операции, задържани са общо 162 лица с наркотици. При проведените акции е преустановено действието на 4 оранжерии за отглеждане на канабис в района на селата Синитово, Карабунар и Варвара. Иззети са общо около 500 кг зелена и около 27,3 кг суха листна маса марихуана. Изкоренени са 763 растения канабис,  а спрямо ползвателите на оранжериите са образувани полицейски производства.

При случаи, свързани с даване на подкуп на длъжностни лица при изпълнение на техните служебни задължения, през 2015 г. в ОДМВР -Пазарджик са образувани 9 полицейски производства. Водачи на МПС или пътници в тях са предлагали парични суми на полицаи от сектор „Пътна полиция” при ОДМВР, РУ-Пазарджик и Панагюрище. Всичките са задържани и спрямо тях са образувани полицейски производства.

Отчита се зачестяване на случаите на незаконно пребиваващи чужди граждани, използващи област Пазарджик като транзитен коридор. Установени са 341 чужденци, незаконно пресекли границата на страната, от които 131непълнолетни. По произход те са от районите на Сирия, Ирак, Афганистан и Пакистан. Спрямо тях са приложени принудителните административни мерки съгласно Закона за чужденците в Република България и на настанени в специализирани домове към дирекция „Миграция”.