Тридесет и шест годишният Иван Грахов от Пазарджик е задържаният от полицията, във връзка с подпалването на колите на председателят на Районна прокуратура – Георги Кацаров, районен прокурор Васка Наскова и шефът на РПУ – Пазарджик – Ненко Годжевъргов.

Името на Грахов се прочу през 2011 г. когато бе арестуван заради убийството на столичния бизнесмен Мирослав Миронов, който е ликвидиран на шосе в Украйна в края на януари 2011 г. Два месеца по-късно са заловени спътниците на Миронов – руският гражданин Сергей Георгиев и Иван Грахов, и двамата от Пазарджик. Тримата пътували в автобомил с българска регистрация. Това установява украинското следствие. За случая е незабавно уведомена българската Върховна касационна прокуратура.

ИСТОРИЯТА

През през март 2012 г. Георгиев и Грахов са задържани в Пазарджик с мярка за неотклонение Задържане под стража по обвинение във физическото умъртвяване на Миронов в Украйна. Докато се изяснява как те са извършили убийството на Миронов в Украйна, разследването, което е започнало в Пазарджик, вече е поето от Националната следствена служба в София. Следствието е възложено е на следователят Мартински, занимаващ се с дела с повишен обществен интерес и известен в медиите в последните години от работата си по делото за убийството на сестрите Белнейски. За негов помощник е определен колегата му Николов, който пък наскоро се прочу с това, че макар и следовател, се яви като прокурорски свидетел пред Апелативния съд в Пловдив, за да доказва обвинението на осъдения за убийството на сестрите Белнейски Лазар Колев. Колев обжалваше присъдата си от Пловдивския окръжен съд.

Оказва се, че за двамата софийски топследователи не е достатъчно това, че намиращите се в ареста обвиняеми Сергей Георгиев и Иван Грахов се обвиняват един друг, кой от тях е физическият убиец. Скоро към двамата задържани пазарджиклии е прибавен и трети жител на същия град – Румен Георгиев Запрянов – Дебелия, който изобщо не е пътувал до Украйна по време на престъплението и изобщо не подозира как съдбата му ще се преобърне заради стореното там.

На 23 март 2012 г. по искане на Окръжна прокуратура – Пазарджик Румен Запрянов е задържан и с определение на Пазарджишкия окръжен съд му е взета мярка за неотклонение Задържане под стража. Той е обвинен в подбудителство на Сергей Георгиев и Иван Грахов за убийствто на Мирослав Миронов. Определението е потвърдено от Пловдивския апелативен съд. Румен Запрянов, който твърди, че не познава убития и не е имал никакви отношения с него, не се признава за виновен.

Той не е осъждан и няма други неприключени досъдебни и съдебни производства. Има семейство, постоянен адрес и месторабота в Пазарджик. Запрянов дава по своя инициатива допълнителни обяснения и настоява многократно за провеждане на очни ставки с другите двама задържани, за да докаже невинността си. Той е задържан в следствения арест на Националната следствена служба в София. За да не пречи на разследването, Запрянов през този период подава само две молби за промяна на мярката му за неотклонение в по-лека – Домашен арест или в Парична гаранция.

От Пазарджик делото, през 2013 г. , потегли към София и там е било поето от Софийски градски съд, от където преди неизвестно засега време тримата обвиняеми са били освободени под гаранция. За Иван Грахов – до вчера, когато отново е бил задържан този път заради палежи.