Пещерата или по-точно казано скалната ниша „Богородични врата“ край Ракитово крие тайна, това е мнението на спелеолозите, които от години знаят местонахождението ѝ, но освен това и преданието свързано със скалното природно образувание.

От незапомнени времена насам, местните легенди твърдят, че в дните около празниците свързани с Дева Мария от християнския календар, пред входа на пещерата се появява хологамен образ на Света Богородица и младенеца. Само праведните обаче могат да видят Божията майка, а с някои от тях тя разговаряла телепатично. Според други, образът на Божията майка се появявал само когато слънчевите лъчи падат под определен ъгъл и Дева Мария се проявявала като скална сянка на жена прегърнала рожбата си.

Мястото е изключително трудно за достигане, споделят от местния туристически клуб. Пещерата се намира на три часа и половина път от хълма с крепостта “Цепина“. Върви се направо през гората и по кози пътеки, но не предприемайте това приключение сами, потърсете помощта на опитни планинари, защото вроятността да се загубите е доста голяма.

Според хората посещавали това тайнствено място, то е изключително силно енергийно. Подобно на Кръстова гора и тук камъчетата са „украсени“ с кръст. В древността пещерата вероятно е била обитавана от хората. Можете да съчетаете този поход с посещение на палонтологичния музей в Дорково, а също така и крепостта „Цепина“, която може да бъде вашата изходна точка.

04ракитово 04ракитово3

04ракитово1 04ракитово2 04ракитово4

* Снимки Туризъм Ракитово – ТУК