168 семейства от седемте входа на ул. „Пловдивска“ ще се похвалят с модерен и топъл блок в края на септември. Това стана ясно днес, когато кметът на Пазарджик Тодор Попов сложи началото на процеса на саниране на първия блок за нашия град. „Много държах да бъда днес тук, защото лично исках да ви поздравя за задружността ви, а също така да ви изкажа своето уважение и респект от отлично свършената работа. Разбирам колко е важно за вас, да успеете в тази кауза, а това е белег и за това как два различни етноса могат да бъдат единни, когато имат общи желания и интереси“.

Около 40 % от обитателите на седемте входа на комплекса са ромски семейства, които обаче са се включили с огромно желание и ентусиазъм в проекта. Причините за това са и у двете основни инициаторки за това – Роси и Людмила, които почерпиха своите съкооператори, гости, строители и журналисти, с питка и мед.

20160414_114524

Към момента са сключени 38 договора за саниране, в близко бъдеще те ще станат над четиридесет, а амбицията на общината е до края на годината да бъдат готови двадесет сгради.

20160414_114526

Те ще се отличават с нова визия, ще бъдат много добре вписани в градската среда, но най-важното е това, че хората ще получат изцяло нова хидроизолация на мазета и покриви, външен енергиен пласт от осем сантиметра, който ще им даде възможност да намалят разходите за отопление през зимата. Нова ще бъде и дограмата. Сградата, която започват да работят днес е на 34 години. След санирането тя ще удължи живота си, казват проектантите. По принцип панелното строителство у нас има гаранция от шестдесет години.

20160414_114539

За ремонтите по първите пет блока вече са сключени договори с четири пазарджишки и една бургаска фирма. Причината е в стойността на офертите подадени от строителите, търсили сме най-добрите, за да можем да санираме повече сгради в града, каза кметът Тодор Попов. Той предупреди жителите на квартала, че ще има известни неудобства, тъй като работата на фирмата ще бъде и по времето, когато хората не са на работа. Но както става в такива случаи, който търпи жилото, след това ще ползва меда.

20160414_114558

Ще се постараем да се чувствате добре, каза г-н Василев шефът на „Строймонтаж“ ЕООД и още от сега искаме да се извиним за някои неща, които ще се наложи да преживеем заедно, докато завършим обекта. Ще се опитаме да не пречим на начина ви на живот, а в края на август ще видите резултата и изпитате ефекта от нашата работа.

20160414_103926

Около шестдесет души ще работят нон стоп по санирането. Вече е започнала хидроизолацията на мазетата, обновени са и част от коридорите на вход 29 на ул. „Пловдивска“. Десетина дни са нужни на фирмата, за да направи подготвителните работи, а след това в определен порядък, а понякога успоредно ще се движат и останалите дейности, каза главният инжинер на обекта – Николай Арабаджиев.

Засега е ясно, че в някои от апартаментите няма да има кабелна телевизия, тъй като всички висящи жици под прозорците ще трябва да бъдат премахнати. На този етап част от хората са решили да се прехвърлят на „Булсатком“, от там ще черпят и интернет.

Друг проблем касаещ предимно женската част от населението на комплекса са просторите. Всички тераси по проект трябва да бъдат затворени и жените се опасяват, че няма да има къде да простират. Изходите са или машина за сушене на дрехи, или подвижни простори, които взависимост от вида си могат да бъдат окачени на стената или разпънати на терасата.