IMG_0710

Историкът Илия Стефанов ще зарадва своите читатели с нова книга, тя се нарича „Трудната прошка на историята“ и е вече факт. Сборникът с изследвания е издаден от ИК“Рива“ и съдържа проучвания, които обхващат времето от 1876г. до наши дни.

Идеята да направя тази своеобразна картина на историческите събития случили се в нашия край е отдавнашна, разказва авторът. В нея всеки любител на историческата правда ще открие нови детайли от случки и събития, които касят както известни личности, така и местни хора дали своя принос в историческите събития.

В „Трудната прошка на историята“ има факти свързани с пребиваването на Гео Милев и семейството му в Лъжене, гостуването на Димчо Дебелянов в Белово, разходките му с приятели до Баташкия балкан. Има и информация за неоткрития все още гроб на Георги Шейтанов, голям приятел на Гео Милев и убит край Белово.

Публикувани са малко известни факти около избухването на Априлското въстание в Брацигово, важни данни за живота на дейците в македонското освободително движение. Илия Стефанов е съсредоточил погледа си върху делото на хора катоИван Войводов, Михаил Герджиков, Атанас Димитров, Стефан Михов. Всеки от тях е имал своята роля в борбите за освобождаването на Македония.

Проследени са епизоди от живота на Михаил Такев от Пещера. В книгата за първи път се публикува и смъртният акт на Александър Стамболийски.

IMG_0714

Не малка част от книгата е посветена на проучването и на партизанското движение в периода от 1941 до 1944 г. Интересни данни ще откриете и за живота на дъщерята на Методи Шаторов – Кремена, която е родена в Париж и загива при автомобилна катастрофа.

Представянето на книгата в Пазарджик предстои. Тя е ценна не само за изкушените от историята, но и за наследниците на героите в нея. Заради работата си в „Държавен архив“ и личните си качества Илия Стефанов подхожда изключително професионално и педантично, крайно непредубедено към фактите, набавянето на някои, от които му е отнело години наред. В крайна сметка читателят ще научи и отговорът на въпроса – защо историята дава трудна прошка?